Cei mai rari ochi din lume: Descopera fascinanta diversitate a culorilor oculare

Te-ai intrebat vreodata cat de rare sunt anumite culori ale ochilor sau daca exista nuante la care poate nu te-ai fi gandit? Vrei sa stii cat de rara este de fapt culoarea ochilor tai? Cu siguranta vei afla lucruri interesante si poate vei descoperi lucruri pe care nu le stiai! Afla acum care sunt cei mai rari ochi din lume si si cum se formeaza culorile oculare!

Cum apare culoarea ochilor?

Culoarea ochilor este determinata de melanina, acel pigment care este responsabil si cu determinarea culorii pielii. In functie de cantitatea de melanina prezenta in iris, pot aparea mai multe variatii cromatice. Insa, factorii genetici sunt cei care decid ce culoare vor avea ochii unei persoane.

Aceasta reprezinta o trasatura poligenica, insemnand ca mai multe gene sunt implicate. Ele pot determina prezenta unei cantitati mai mari de melanina si astfel apar ochii caprui, care sunt si cei mai raspanditi, sau pot determina cantitati mai mici de pigment, si astfel pot aparea alte nuante mai rare.

A doua cea mai raspandita culoare a ochilor este albastru, care totusi nu este atat de comuna pe cat ai crede. De fapt, doar in jur de 8-10% din populatia globala are ochii de aceasta culoare.

Ochii verzi

Ochii verzi sunt cu adevarat unici, nu doar datorita faptului ca sunt intalniti mai rar, ci si prin felul in care apar. Aceasta culoare este rezultatul unei combinatii cromatice inedite. Ei sunt determinati de o cantitate scazuta de melanina impreuna cu o cantitate mai ridicata a unui alt pigment. Acesta din urma se numeste lipocrom si are o tenta usor galbuie. In jur de 2% din populatie are ochii verzi, acestia fiind specifici zonei de nord si vest a Europei. Multe dintre persoanele cu aceasta nuanta oculara au origini germanice sau celtice.

Ochii verzi-caprui

Ochii verzi-caprui, descrisi in limba engleza drept hazel, au si ei o particularitate deosebita. Ei sunt similari ochilor caprui in sensul ca au un continut ridicat de melanina. Insa, pigmentul mai inchis nu este dispus in mod uniform, ci este dispersat catre marginea irisului, in timp ce in interior sunt prezente nuante galbui, aurii si verzi. In jur de 5% din populatia globala are ochi de aceasta culoare, multi avand origini europene.

Ochii gri

Despre gri putem spune ca este intr-adevar cea mai rara culoare de ochi din lume, fiind prezenta la aproximativ 1% din populatie. Acesti ochi nu au realmente o culoare, nuanta venind de fapt de la absenta pigmentului. Acestia contin mai putina melanina chiar si decat ochii albastri. Asadar, ei au evoluat cu precadere in zonele de est si de nord ale Europei, fiind in continuare cei mai raspanditi in aceste regiuni.

Ochii aurii

Aceasta reprezinta practic o nuanta deschisa de caprui, cu tente galbui, care se aseamana culorii chihlimbarului. Vorbim despre niste ochi cu adevarat unici, prezenti la 5% dintre persoanele de pe glob. Spre deosebire de alte nuante care isi au originea in special in zona Europei, acestia pot fi intalniti pe toata suprafata globului.

Afectiuni oculare care schimba culoarea ochilor

Uneori, pot aparea culori neobisnuite ale ochilor si din cauza unor anomalii genetice sau ale unor afectiuni. Un exemplu foarte bun este cel al albinismului ocular. Persoanele cu o astfel de problema au ochii de un albastru foarte deschis, care este aproape transparent. Drept rezultat, vasele de sange din ochi pot fi vizibile in spatele irisului, ceea ce poate duce la aparitia unei nuante usor rozalii sau rosii. Totusi, o astfel de problema apare foarte rar.

Heterocromia este un alt fenomen unic. Aceasta este caracterizata de aparitia ochilor de culori diferite si poate fi datorata unor afectiuni, unor leziuni oculare sau poate fi si de natura genetica. Totusi, si aceasta poate fi intalnita rar, heterocromia afectand mai putin de 1% din populatia globului.

Diversitatea culorilor oculare este fascinanta si complexa, acestea incorporand nuante de la verde si gri pana la galben si auriu. Insa, fiecare culoare este rara in felul său, particularitatea fiecarei nuante fiind data de un amestec unic de gene. Asadar, toate au ceva special si ar trebui sa iti imbratisezi culoarea ochilor, chiar daca poate ti-ai fi dorit o nuanta mai rara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.