Ce trebuie sa stii despre transporturile agabaritice de marfa?

Transporturile agabaritice rutiere sunt acele transporturi de marfuri cu mase sau dimensiuni mai mari decat cele admise de lege. Cadrul legislativ ce reglementeaza aceste tipuri de transport rutier si defineste conditiile de folosire a drumurilor publice pentru finalizarea acestora este Ordonanta de Guvern nr. 43/28.08.1997. 

Expeditiile de marfuri din aceasta categorie se realizeaza sub indicatiile impuse de lege, in baza unor documente eliberate in prealabil si sub atenta supraveghere a administratorului tronsonului de drum public, pe distanta caruia se desfasoara acestea. Iata tot ce trebuie sa stii despre transporturile agabaritice de marfa:

Cum se elibereaza autorizatia pentru transport agabaritic? 

In cazul organizarii unui transport cu autovehicul ce depaseste limitele impuse de lege, un astfel de proiect pe drumurile rutiere publice se poate implementa doar prin obtinerea unei Autorizatii Speciale de Transport. 

Acest document se realizeaza in baza respectarii unei anumite proceduri si conform legislatiei in vigoare, vizand circulatia in conditii de legalitate a urmatoarelor categorii de autovehicule: 

 • Autovehiculele rutiere cu incarcatura ce nu poate fi divizata, pentru a se incadra in limitele maxime impuse de lege; 
 • Autovehiculele rutiere de mari dimensiuni, care neincarcate depasesc masele sau dimensiunile maxime impuse de lege. 

Un astfel de transport se poate desfasura atat pe teritoriul unei tari, cat si in afara granitelor sale, atat timp cat sunt prevazute conditiile de expeditie impuse de cadrul legislativ. 

Parteneriatul pentru transporturi agabaritice: Criterii esentiale

Daca iti doresti sa planifici unul sau mai multe transporturi agabaritice, pe baza propriilor obiective de business, dar si cu asigurarea ca acestea se desfasoara in conditii legale, cea mai fiabila solutie este asociata gasirii unui partener logistic de incredere. 

O entitate ce poate sustine un astfel de efort este identificata in piata cu deosebit de multa usurinta, atat timp cat tii cont de urmatoarele criterii esentiale pentru alegerea sa: 

1.Cunoasterea si respectarea prevederilor legale

Experienta unui operator logistic pe astfel de proiecte se poate traduce prin respectarea si cunoasterea prevederilor legale, sau a indicatiilor impuse de administratorii de drumuri publice (primarii, consilii judetene, autoritati rutiere nationale si internationale samd)

Astfel, in etapa de pregatire a transportului de marfuri agabaritice, se va tine cont de toate aceste premise de ordin legislativ, abordandu-se doar variante de traseu prestabilitate de autoritatile competente si conform indicatiilor acestora (interval orar, rute alternative samd) 

2.Flexibilitatea pe specificul industriei in care activezi

Proiectele speciale agabaritice sunt concepute si implementate in jurul unor nevoi de transport speciale, ce vizeaza incarcaturi supradimensionate precum: 

 • Utilaje si echipamente de generare a energiei electrice; 
 • Structuri metalice de mari dimensiuni; 
 • Turbine si motoare electrice de tractiune; 
 • Echipamente utilizate in industria de petrol si gaze; 
 • Echipamente, utilaje si masinarii utilizate in constructii; 
 • Anumite tipuri de macarale industriale; 
 • Motoare electrice de tractiune; 
 • Utilaje de exploatare forestiera; 
 • Echipamente si alte dispozitive industriale. 

Partenerul logistic ideal are la indemana resurse si solutii ce se pot plia pe specificul fiecarei incarcaturi agabaritice, prin utilizarea de semiremorci, platforme joase si macarale mobile, precum si alte tipuri de sisteme pentru transport specializate, in functie de proiect. 

3.Disponibilitatea pentru dialog cu firma beneficiara 

Pentru un astfel de proiect special, partenerul ales trebuie sa directioneze o echipa special desemnata pentru finalizarea etapelor planificate, conform termenelor prestabilite la rundele de negorieri. 

Ajutorul unor specialisti cu expertiza in domeniu poate reprezinta un raspuns eficient pentru o serie de neclaritati sau informatii suplimentare, solicitate de client, dar si un instrument vital de gestionare a blocajelor aparute inopinat pe traseu. 

Romsped Cargo. Solutia ideala pentru transporturi agabaritice

Flota Romsped Cargo este compusa din numeroase mijloace de transport, destinate expeditiilor de marfuri supradimensionate, catre destinatii din Romania si diferite regiuni din intreaga lume. Circulatia se realizeaza doar pe traseele prestabilite de adiministratorii drumurilor publice si in conformitate cu toate legile specifice acestui tip de transport. 

Expertii Romsped Cargo implementeaza cu succes solutii de logistica pentru transporturi agabaritice speciale, in functie de dimensiunea, greutatea si specificul incarcaturii: echipamente, materiale agricole si masini de recoltat, utilaje si masini forestiere, echipamente pentru constructii, dar si alte incarcaturi supradimensionate. 

Clientii Romsped Cargo solitica acest tip de serviciu specializat atunci cand este nevoie de transportarea unor incarcaturi mari, grele, care nu pot fi divizate sau expediate cu ajutorul altor mijloace de transport. Daca doresti sa planifici un astfel de proiect complex si esti in cautarea unui partener loial obiectielor tale, Romsped Cargo iti sta oricand la dispozitie! 

Imaginea poate fi descarcata de aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.