Odata cu cresterea facturilor la gaze si energie electrica, dar si din dorinta de a avea mai multa grija de mediul inconjurator, tot mai multi au luat decizia de a construi case pasive. O casa pasiva este o constructie cu un consum cat mai scazut de energie, care poate asigura un confort termic ridicat fara sa fie necesara utilizarea in exces a echipamentelor de incalzire sau racire.
Asadar, o cerinta de baza pentru a avea o casa pasiva este ca aceasta sa aiba o buna izolatie termica. Pe langa izolarea peretilor, a tavanului si acoperisului, va fi necesara si instalarea unor ferestre PVC.
Acestea au un coeficient de transfer termic redus, ceea ce inseamna ca pot facilita obtinerea confortului termic in locuinta.Insa, cum sporesti aceste proprietati pentru a micsora cat mai mult posibil consumul de energie? Iata care sunt cateva criterii ale termopanelor eficiente energetic.
Profilul geamurilor
Profilul PVC al ferestrelor este acea rama colorata, alba sau in diferite nuante, in functie de preferinte. Aceasta rama inconjoara sticla si, in functie de specificatiile sale, poate oferi un confort termic sporit. De exemplu, orice profil PVC are o anumita adancime, adica grosime de la exterior catre exterior. Cu cat aceasta adancime este mai mare, cu atat capacitatea de izolare este mai buna.
Fereastra are si un anumit numar de camere la interior, precum si garnituri de izolare. O alegere ideala pentru eficienta energetica este reprezentata de un profil cu adancime mare, cu 6 camere la interior si cu 3 garnituri de izolare.
Sticla geamurilor
Sticla cu care ferestrele sunt dotate este, de asemenea, foarte importanta cand vine vorba de confortul termic al locuintei. Poti opta pentru sticla cu emisivitate redusa, tratata cu diverse substante care ii sporesc proprietatile izolatoare si ii scad coeficientul de transfer.
Pentru eficienta energetica in orice anotimp, exista si o alta varianta, si anume sticla selectiva sau sticla cu control solar. Aceasta asigura confortul termic chiar si vara, pentru a putea face economii si atunci cand in mod normal ar fi nevoie sa utilizezi echipamente de aer conditionat.
Poti opta si pentru pachetele de geam tripan, care sunt compuse din trei randuri de sticla. Stratul vitrat fiind mai gros, fereastra izoleaza mai bine. Nu va trebui sa iti faci griji cu privire la transparenta ferestrei si la patrunderea luminii in interior.
Feroneria geamurilor
Un ultim element extrem de important din dotarile ferestrelor este sistemul de feronerie. Acestea vor trebui sa se inchida etans, pentru a preveni orice pierdere de caldura, dar si sa permita o buna ventilatie a locuintei. Aerisirea este extrem de importanta la casele pasive, asa ca alege ferestre cu mecanisme de deschidere in patru trepte. Poti opta si pentru deschiderea perimetrala, pe 6 milimetri, care permite aerisirea controlata, fara pierderi majore de caldura.
Alege un producator de geamuri termopan care sa iti poata oferi tamplarie premium, ce indeplineste toate aceste cerinte obligatorii pentru casele pasive. Acesta iti va oferi si sfaturi pretioase cu privire la dotarile si instalarea ferestrelor, astfel incat tu sa te bucuri de confort maxim si eficienta energetica sporita si sa finalizezi cu succes proiectul de constructie.