Ce trebuie sa stii despre rambursarea creditelor

Institutiile de credit au o gama larga de imprumuturi adresate persoanelor fizice. Credite pentru nevoie personale, credite imobiliare sau ipotecare, pentru studii, probleme medicale ori refinantare, fiecare dintre ele poate fi o optiune pentru cei care intampina un impas financiar.

Indiferent ca este vorba de acoperirea cheltuielilor zilnice, plata facturilor, o urgenta sau dorinte vechi, imprumuturile reprezinta solutia optima. Totusi, acestea ne aduc tuturor in atentie importanta unei decizii bine chibzuite. Lipsa de bani poate deveni o piedica pentru rambursarea creditelor mai tarziu, de aceea este important sa fii informat cu privire la acest aspect inainte de a semna contractul. Iata ce trebuie sa stii despre returnarea banilor imprumutati.

Perioada de rambursare depinde de tipul creditului

Cel mai important lucru pe car5e trebuie sa-l cunosti despre rambursarea creditelor este ca intervalul de timp difera in functie de tipul imprumutului. Astfel, daca optezi pentru un credit rapid, de la o institutie financiara nebancara, trebuie sa dai banii inapoi destul de repede.

La o simpla cautare pe internet Viaconto rambursare, ca sa afli detalii despre procedura uneia dintre cele mai mari companii care ofera imprumuturi rapide online, vei observa ca intervalul de timp pentru returnarea banilor este cuprins intre 7 si 30 de zile. In situatia unui credit de nevoi personale, perioada de rambursare poate ajunge la cel mult 5 ani, iar la imprumuturile pentru locuinte se accepta pana la 30 de ani.

Poti face o rambursare anticipata integrala sau partiala

Orice creditor iti ofera posibilitatea rambursarii anticipate. Este vorba despre achitarea in avans a unei sume de bani din soldul total al creditului, inainte de scadenta finala a acestuia. In situatia in care platesti doar o parte din datorie, rambursarea va fi partiala. Daca ai reusit sa strangi toti banii si vrei sa-ti lichidezi imprumutul, atunci vei opta pentru rambursarea integrala, achitand in avans toata suma pe care o mai ai in soldul curent.

Atentie insa, unii creditori percep comisioane pentru rambursarea anticipata. De asemenea, pentru rambursarea partiala, in functie de tipul creditului tau, poti avea varianta reducerii perioadei contractuale, insa pastrezi aceeasi rata sau poti reduce din valoarea ratei lunare, dar mentii aceeasi perioada a creditului.

Ai posibilitatea de a amana imprumutul

In cazul in care, pe parcursul derularii contractului de credit, intampini o situatie exceptionala, poti solicita amanarea platii ratelor. Mai exact, multi dintre creditori le ofera clientilor optiunea de a-si amana obligatiile financiare pentru o anumita perioada de timp, pana cand isi rezolva problemele.

De cele mai multe ori este vorba de un interval de pana la 3 luni. Pentru a face acest lucru trebuie sa dovedesti ca treci printr-o perioada nefasta si poate fi necesara achitarea unei taxe, in functie de creditor.Pentru anumite credite, de pilda cele rapide, exista si posibilitatea prelungirii datei scadente, contra unei taxe de prelungire.

Intarzierea la plata atrage penalitati

Persoanele care intarzie cu plata ratelor vor fi supuse unor penalitati. Astfel, se calculeaza dobanzi penalizatoare incepand chiar si din prima zi de intarziere. Daca se depaseste un anumit numar de zile, creditorul va anunta clientul ca urmeaza sa-l raporteze ca rau-platnic catre institutiile abilitate, precum Biroul de Credit.

Mai departe, se poate ajunge la inceperea unor proceduri de recuperare a creantelor, daca imprumutul nu este rambursat, si actionarea clientului in justitie. Persoanele care nu-si ramburseaza creditele sau au intarzieri la plata trebuie sa stie ca astfel de fapte le afecteaza bonitatea, iar istoricul negativ ii va impiedica in accesarea ulterioara a unui credit.

Fara indoiala, unul dintre lucrurile care ofera liniste tuturor oamenilor este controlul propriilor finante. Atunci cand aplici pentru un credit, indiferent de suma imprumutata, trebuie sa realizezi o planificare atenta a finantelor proprii astfel incat sa poti rambursa banii la timp. In acest fel, iti vei gestiona atent datoriile, dar si bonitatea financiara, cea in functie de care vei putea obtine alte imprumuturi pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.