Ce trebuie sa stii daca vrei sa-ti lansezi propria afacere

Vrei sa investesti in viitorul tau si sa devii un antreprenor de succes? Indrazneste sa pui bazele unei afaceri care sa iti aduca independenta financiara si ofere sansa de a beneficia de pe urma viselor tale. E adevarat, un business reprezinta o provocare, dar daca ai o strategie foarte bine pusa la punct iti vei putea crea o baza solida pentru companie si un parcurs mai usor in lumea antreprenoriatului. Ti-am pregatit cateva lucruri esentiale de care trebuie sa tii cont daca vrei sa-ti lansezi propriul business.

Ai nevoie de un plan de afaceri

Primul si cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont daca vrei sa devii antreprenor este sa-ti creezi un plan de afaceri. Chiar daca ai o idee grozava, nu-ti va fi de ajuns sa reusesti. Trebuie sa cunosti piata pe care iti vei desfasura activitatea si principalii competitori, sa identifici nevoile potentialilor clienti pentru a-ti stabili publicul tinta si sa descoperi cele mai eficiente metode de promovare.

Trebuie sa pui la punct un plan de afaceri detaliat, care sa contribuie la planificarea strategica a viitoarei tale firme. De asemenea, rolul analizei SWOT in afaceri este esential pentru ca acest instrument identifica si maximizeaza raspunsul la oportunitati, corecteaza slabiciunile societatii, ajuta la depasirea amenintarilor la care este supusa organizatia si la consolidarea punctelor forte.

Ia in considerare aspectele legale

Desi poate parea simplu sa infiintezi o societate comerciala, in realitate chiar si partea birocratica iti poate da mari batai de cap. Trebuie sa stii ce forma de organizare juridica este potrivita pentru tine, care sunt caracteristicile anumitor tipuri de entitati si de ce ai nevoie pentru a putea deschide o firma. Mai mult de atat, in functie de specificul companiei trebuie sa iei in calcul si obtinerea de avize si autorizatii.

Spre exemplu, daca vrei sa-ti faci un laborator de cofetarie vei avea nevoie de certificate de la Directia Sanitar-Veterinara, avize de la primarie, autorizatii de mediu, documente de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta sau Directia de Sanatate Publica. Foarte multi oameni se confrunta cu probleme serioase atunci cand nu stiu exact ce presupune respectarea prevederilor legale intr-un anumit domeniu, de aceea este important sa stii cu ce te vei confrunta si chiar sa consulti un specialist pentru a clarifica orice neclaritate.

Calculeaza cu atentie toate costurile

Chiar daca multe dintre aspectele financiare se regasesc si in planul de afaceri este indicat sa iti faci separat si un buget sau un plan financiar. Inca de la inceput vei avea cheltuieli pentru infiintarea firmei si inceperea activitatii, iar ulterior te vei lovi de facturi, taxe, impozite, plati la furnizori ori achitarea salariilor pentru angajati.

Desi vei avea parte si de surprize pe parcurs trebuie sa incerci sa estimezi mare parte din costuri si sa pui totul pe hartie ca sa nu risti sa te ingropi in datorii. Ai grija sa separi banii pe care ii rulezi in afacere de baii personali, pune bani deoparte pentru situatiil neprevazute si inmulteste intotdeauna cu 2 banii de care consideri ca ai nevoie pana cand vei ajunge sa inregistrezi profit ca sa fii sigur ca nu duci grija zilei de maine.

Creeaza o strategie de promovare a afacerii

Este foarte important sa lansezi un produs sau serviciu pe care sa-l poti vinde foarte usor. Daca te-ai asigurat ca acesta indeplineste toate criteriile si nu exista sansa de a da gres, este momentul sa identifici si instrumentele de promovare cele mai eficiente. Mai exact, trebuie sa te gandesti cum va fi realizata interactiunea dintre consumator si produsul/serviciul pe care il oferi.

Strategiile bazate pe aliante si crearea de retele puternice functioneaza foarte bine pe piata romaneasca, asa ca inconjoara-te de oameni de la care ai ce sa inveti si care iti pot promova afacerea mai departe.Daca vrei sa devii antreprenor trebuie sa fii 100% prezent in business-ul tau. Asigura-te ca inveti continuu, ca ai o idee profitabila si obiective tangibile si ca poti face tot ceea ce tine de tine ca sa-ti cresti frumos afacerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.