Ce trebuie sa stii daca vrei sa-ti deschizi o firma

Te gandesti ca este un moment propice pentru inceperea unei afaceri? Primul lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare, atunci cand ai o idee grozava de business, este infiintarea unei societati comerciale. O firma inmatriculata legal iti ofera posibilitatea sa-ti desfasori activitatea in mod corect, sa obtii finantare, sa inchei parteneriate cu diversi colaboratori sau sa angajezi personal.

Cu toate ca deschiderea unei societati nu iti garanteaza si reusita afacerii, odata ce ai depasit acest pas te poti declara, cu adevarat, antreprenor. Totusi, trebuie sa iei in calcul cateva amanunte, inainte de a demara procedura de infiintare a companiei. Iata ce trebuie sa stii:

Ce forma de organizare juridica ti se potriveste

Inca de la inceput, trebuie sa stabilesti ce tip de firma vrei sa deschizi. Societatea cu raspundere limitata (SRL) reprezinta o alegere perfecta pentru orice intreprinzator cu aspiratii la un business de succes, in timp ce o societate cu raspundere limitata – debutant (SRL-D) se potriveste celor care infiinteaza pentru prima data o firma. Daca ai calificare intr-un anumit domeniu si vei desfasura activitatea in aceasta zona, atunci poti opta pentru PFA sau II. Totul tine de ideea ta de afaceri, activitatea desfasurata, taxele de infiintare, dar si de avantajele si dezavantajele pe care le ofera fiecare forma de organizare in parte.

Unde vei infiinta sediul social

Atunci cand vrei sa-ti deschizi o companie, este esential sa stabilesti unde va fi sediul social al firmei si daca vei avea si sedii secundare sau puncte de lucru. De asemenea, trebuie sa dovedesti, prin acte de proprietate, contract de inchiriere sau de comodat, ca poti utiliza respectivul spatiu in acest scop. In cazul in care sediul social va fi intr-un bloc de locuinte, ai nevoie de acordul vecinilor care au pereti comuni cu tine sau  de acordul asociatiei de proprietari.

Ce activitati vrei sa desfasori

Este deosebit de important sa-ti alegi un obiect de activitate adecvat, in functie de activitatea pe care vrei sa o desfasori. Insa, incearca sa nu te limitezi la un singur cod CAEN, ci sa-ti alegi si alte obiecte de activitate secundare, care sa te ajute, daca intentionezi sa lucrezi si in alte domenii, inca, de la inceput sau chiar si in viitor.

Care va fi numele firmei tale

Atunci cand intentionezi sa-ti deschizi o firma, printre primele lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare se numara si denumirea viitoarei tale companii. In acest sens, este necesar sa completezi un formular pe care-l gasesti pe site-ul Oficiului Registrului Comertului si sa ai pregatite trei variante de nume, completate in ordinea preferintelor. Inainte de acest pas, poti verifica pe pagina web a institutiei anumite denumiri ca sa vezi daca mai exista nume asemanatoare sau apropiate de ceea ce iti doresti si tu pentru societatea ta.

Ce taxe vei avea de platit la stat

Chiar daca multi antreprenori iau in calcul astfel de lucruri abia dupa ce isi deschid firmele, este important sa stii inainte cum se calculeaza impozitul pe profit, ce tip de societatea comerciala este mai avantajoasa din punct de vedere fiscal ori daca este bine sa fii platitor sau neplatitor de TVA. Este esential sa te informezi foarte bine inainte, pentru a lua o decizie corecta si favorabila pentru viitorul afacerii tale, mai ales ca fiecare forma de organizare juridica presupune cheltuieli diferite.

Cum iti poti dota firma cu toate cele necesare

Chiar daca esti la inceput de drum, ai nevoie de o multime de lucruri pentru a-ti dezvolta compania. Pune pe hartie toate obiectele de care ai nevoie, tinand cont de activitatea firmei tale. Poate fi vorba de produse pentru birou, consumabile, calculatoare, ustensile, echipamente sau utilaje.

In functie de specificul firmei, poti avea nevoie de un buget destul de ridicat. In orice business, succesul este datorat intr-o mare masura angajatilor si colaboratorilor, asa ca, pe langa lucrurile de care ai nevoie, nu uita sa iei in calcul si formarea unei echipe de profesionisti, oameni care pot face ca afacerea ta sa functioneze.

Infiintarea unei firme poate fi o adevarata provocare, insa, pentru a reusi sa devii propriul tau sef, trebuie sa-ti creezi un plan de afaceri puternic si sa te asiguri ca pui la punct mai multe detalii importante. Cu putina organizare, vei vedea ca lucrurile vor incepe sa mearga perfect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.