Ce trebuie sa stii atunci cand schimbi valuta?

Schimbul valutar este un concept important in economia moderna, datorita avantajelor sale multiple. Poti sa schimbi o anumita suma de bani intr-o alta valuta pentru a profita de volatilitatea preturilor pe piata valutara.

Iti prezentam in continuare modalitatile prin care se poate realiza un astfel de schimb, costurile asociate acestei operatiuni si sfaturi privind luarea celor mai bune decizii atunci cand efectuezi schimburi valutare.

Verifica evolutia cursului valutar anuntat de BNR

Cand vrei sa schimbi valuta trebuie sa stii tendintele de pe piata financiara, de aceea este important sa cunosti evolutia cursului valutar oficial, anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in fiecare zi, la ora 13.00. Pe baza cursului BNR, numit si curs de referinta, se calculeaza cursul de schimb la banci si exchange office-uri.

Inainte de a lua decizia sa cumperi valuta, verifica oportunitatea acestei operatiuni prin conversii valutare la cursul BNR, ca sa vezi daca este rentabila actiunea ta. Retine ca la cumpararea unei valute, cursul valutar este mai mic decat cursul de schimb la vanzarea aceleiasi valute. Diferenta dintre cele doua valori poarta numele de spread si reprezinta marja bancii sau a institutiei nebancare ce realizeaza acea tranzactie.

Apeleaza la surse de incredere si utilizeaza portaluri financiare, site-uri specializate in informatii din domeniul bancar. Vei gasi aici previziuni ale specialistilor in macroeconomie, politica economica si finante, ca sa stii care sunt tendintele pe piata valutara si sa schimbi valuta mai avantajos. Daca observi ca piata financiara se afla intr-o perioada instabila, este recomandat sa mai astepti, ca sa eviti pierderea unor sume de bani, prin schimb valutar la curs devaforabil.

Afla care sunt termenii si conditiile pentru schimb valutar

Ai la dispozitie mai multe modalitati prin care se pot realiza tranzactii valutare. Primul mod este schimbul valutar realizat prin intermediul bancilor si al caselor de schimb (exchange office). Intereseaza-te despre termenii si conditiile acestori tranzactii, ca sa nu platesti comisioane suplimentare si sa beneficiezi de cele mai bune conditii contractuale.

A doua optiune este sa schimbi valuta folosind carduri de credit sau debit. Poti sa realizezi aceste operatiuni online si sa accesezi promotiile pe care bancile comerciale le ofera clientilor.

Daca vrei sa schimbi valuta si este vorba despre sume mari, ai posibilitatea sa negociezi cursul de schimb. Verifica ofertele bancilor comerciale si ale caselor de schimb, ca sa vezi ce modalitate este mai convenabila pentru tine. Aceste oportunitati difera de la o valuta la alta, asa ca trebuie sa te interesezi despre detaliile de curs valutar pentru euro, dolari, lire sterline s.a.

Valutele cele mai des tranzactionate pe piata valutara din Romania sunt moneda unica europeana (euro), dolar american, lira sterlina (pound), leva bulgareasca, leul moldovenesc, francul elvetian, coroana suedeza, lira turceasca, hryvnia ucraineana. Ia in considerare sfaturile prezentate si schimba valuta intr-un mod prudent, pe baza informasiilor actualizate, preluate din surse de incredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.