Principalele legi/ordine care definesc situatiile de urgenta sunt: Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, Normele metodologice si generale (2006, 2007), Ordinul nr. 1184 din 2006 pentru aprobarea normelor privind organizarea si asigurarea activitatii de evacuare in situatii de urgenta, Ordinul 163/2007 pentru aprobarea normelor generale de aparare impotriva incendiilor. Normele metodologice (2017) privind elaborarea si testarea planurilor de urgenta in caz de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase.
Conform reglementarilor in vigoare, fiecare companie trebuie sa aiba un plan de actiune bine pus la punct pentru a fi urmat in situatiile de urgenta si trebuie sa respecte toate cerintele in vigoare.
Fiecare companie trebuie sa aiba un plan de evacuare in caz de incendiu
De exemplu, planul de evacuare este un document care va fi elaborat de catre o echipa specializata si revizuit periodic. Acest plan este absolut obligatoriu pentru toate constructiile, fie ca sunt civile sau industriale, publice sau private si este dezvoltat avand in vedere mai multe aspecte:
• destinatia cladirii;
• dimensiunea si tipul cladirii, numarul de etaje;
• numarul de persoane care se pot afla in cladire in acelasi timp.
Luand toate aceste aspecte in considerare, specialistul sau echipa responsabila elaboreaza planul de evacuare impartit astfel:
• pe nivel (peste 30 de persoane simultan pe un nivel);
• pe incapere / sala (acolo unde pot fi cel putin 50 de persoane, de exemplu intr-un birou open space sau intr-o hala);
• pe fiecare spatiu de cazare, indiferent de numarul de persoane.
Ce cuprinde planul de evacuare in caz de incendiu
Planul de evacuare in caz de incendiu cuprinde o schita cu locurile unde sunt amplasate toate mijloacele de stingere a incendiilor (hidranti, stingatoare, butoane de alarma), precum si locul de amplasare al tabloului electric, caile de evacuare, locul unde te afli si iesirile de urgenta.
Caile de evacuare in caz de urgenta se marcheaza cu verde in plan, fie ca sunt usi, holuri, terase, scari, etc. Acest marcaj de evacuare trebuie sa existe in permanenta si in cladire, marcand toate zonele prin care se poate evacua in siguranta personalul. Astfel angajatii sunt deja familiarizati cu marcajul si vor putea urma mai usor indicatiile.
Caile de evacuare trebuie gandite si semnalizate astfel incat sa nu incurce accesul fortelor de interventie.Pe planul de evacuare este important sa fie mentionate si restrictiile: de exemplu sa nu se foloseasca liftul, in cazul in care se va intrerupe alimentarea cu curent electric.Planul de evacuare trebuie afisat in cladire pe fiecare nivel, in zone vizibile, cu trafic mare, pentru a putea fi accesibil tuturor.
Etape de luat in considerare
Dincolo de pregatirea si elaborarea planului de evacuare in situatii de urgenta, mai sunt cateva etape pe care administratorii companiilor trebuie sa le ia in considerare.
In primul rand, toti angajatii trebuie sa participe la instructajul periodic, sa fie testati periodic, pentru verificarea si reimprospatarea cunostintelor. Toate participarile la sesiunile de instructaj vor fi consemnate prin semnatura in fisa PSI.
Administratorul companiei trebuie sa se asigure ca documentatia este actualizata si conform legii: ca exista persoane responsabile desemnate pentru apararea impotriva incendiilor, fisele de instructaj sunt completate si semnate, mijloacele de stingere a incendiului sunt verificate periodic prin firme autorizate, dar si ca masurile de preventie sunt implementare.
Cadrul tehnic PSI / Persoana responsabila cu sarcini si atributii PSI din cadrul companiei pot planifica controale periodice pentru a se asigura ca toate regulile sunt respectate. De asemenea, este important ca fiecare actiune de acest gen (control intern, exercitiu de evacuare,) sa fie documentata in scris, pentru a se lua masurile necesare in vederea remedierii neconformitatilor constatate.