Este important sa ne mentinem o imunitate puternica pentru pastrarea sanatatii generale a organismului. Atunci cand organismul nu poate lupta impotriva infectiilor pot aparea diferite reactii alergice, stari de epuizare, insomnii, lipsa poftei de mancare si lipsa de concentrare. Categoriile cele mai expuse la o munitate scazuta sunt copiii mici, varstnicii si femeile insarcinate.
Imunitatea poate fi afectata in mod negativ din cauza bolilor, a tratamentelor indelungate, unui stil de viata necorespunzator, sedentarism, obezitate, stres sever dar si emotii negative indelungate, fumat excesiv, deficit de vitamina D, alergii alimentare si malnutritie. La aceasta contribuie si factori de mediu precum expunerea la poluantii din mediu, utilizarea exagerata a solutiilor de curatenie, aditivii si antibioticele prezente in alimente, pesticidele folosite in agricultura, consumul excesiv de antibiotice.
Pentru intarirea sistemului imunitar trebuie sa adaptati un stil de viata sanatos. Acest lucru inseamna ca este nevoie de miscare zilnica minim 30 de minute, o alimentatie echilibrata, renuntarea la anumite obiceiuri nocive organismului, evitarea stresului si mentinerea unei atitudini pozitive.
Remedii naturale
De indata ce sunt identificate cauzele care au dus la slabirea imunitatii se poate adopta tratamentul perfect pentru a beneficia de o imbunatatire imediata. Acest lucru este posibil prin furnizarea elementelor nutritive (vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi sau proteine) de care sistemul imunitar are nevoie si prin utilizarea de remedii naturale pentru imunitate scazuta. Iata care sunt acestea :
Vitamina C este unul dintre cei mai importanti stimulenti ai sistemului imunitar. Se remarca prin proprietati antioxidante, antiinfectioase si ajuta neutralizarea radicalilor acizi.
Vitamina E este esentiala pentru o buna functionare a organismului deoarece lupta in mod natural impotriva celulelor canceroase. In plus, incetineste procesul de imbatranire si va diminua riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Zincul trebuie folosit de catre persoanele mai in varsta, deoarece cand organismul imbatraneste apare si o slabire a sistemului imunitar. Pestele gras cum este somonul si tonul este bogat in acizi grasi esentiali omega 3 si stimuleaza procesele imunitare prin rolul antiinflamator.
Semintele de floarea soarelui contin acizi grasi esentiali omega 6, vitamina E si proteine, care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Oul este un aliment complex care contine proteine de cea mai inalta calitate, vitamine antioxidante si minerale.
Capsunile, zmeura si fructele de padure merita sa fie integrate in consumul zilnic deoarece sunt foarte bogate in vitamina C si fitonutrienti cu putere antioxidanta crescuta. Kiwi contine, de asemenea, vitamina C si are un efect antioxidant, crescand astfel rezistenta organismului.
Ardeiul gras si morcovii contin cantitati mari de betacaroten- un antioxidant puternic care protejeaza celulele impotriva actiunilor radicalilor liberi. Mai contin si provitamina A care stimuleaza productia de anticorpi.
Produsele lactate acide cu fermenti vii si iaurtul probiotic ajuta la intarirea imunitatii si ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor si virusurilor.
Macesele sunt bogate in minerale, vitamine C, A, E, B si antioxidanti care ajuta la cresterea imunitatii si la mentinerea sanatatii. Acestea pot fi consumate atat sub forma de ceai, cat si sub forma de pudra. De asemenea, usturoiul si ceapa contin compusi sulfurati puternici care stimuleaza activitatea limfocitelor si maresc in mod considerabil rezistenta la imbolnavire.