Ce se intampla daca esti surprins in trafic cu ITP-ul expirat?

Inspectia Tehnica Periodica certifica faptul ca autoturismul tau se afla in stare reglementara de functionare pentru a circula pe drumurile publice din Romania.Fiecare sofer trebuie sa efectueze o verificare ITP la intervale specifice de timp, in functie de vechimea autovehiculului sau.

Verificarile ITP sunt importante pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, deoarece toate autoturismele sunt susceptibile defectiunilor, care uneori pot avea consecinte foarte grave.Registrul Auto Roman (RAR) este autoritatea care se ocupa de intreg procesul Inspectiei Tehnice Periodice. Potrivit normelor RAR, intervalele de timp la care trebuie sa efectuezi o verificare ITP variaza in functie de scopul utilizarii masinii, dar si de vechimea acesteia.

Astfel, daca detii un autoturism mai vechi de 12 ani, trebuie sa efectuezi anual o verificare ITP. Daca ai achizitionat o masina noua, trebuie sa te prezinti prima data la ITP dupa 3 ani, iar ulterior la fiecare 2 ani.Daca prestezi servicii de tip car sharing, ITP-ul tau are o valabilitate de numai 6 luni.

Ce se intampla daca circuli cu ITP-ul expirat?

Pe teritoriul Romaniei, daca esti surprins in trafic fara Inspectia Tehnica Periodica valabila, ai la dispozitie 15 zile pentru reinnoirea sa. Verificarea ITP va trebui facuta insa la un sediu RAR, unde conditiile sunt mai riguroase decat la centrele independente. Mai mult, nu vei scapa nici de sanctiunea contraventionala.

Nu trebuie sa ignori valabilitatea ITP-ului nici daca obisnuiesti sa circuli cu autoturismul si in afara Romaniei. Daca esti surprins circuland in strainatate fara ITP valabil, risti sa fii amendat si sa suporti costuri suplimentare pentru transportul autoturismului. De asemenea, daca ajungi la frontiera fara sa ai ITP-ul valabil, vamesii iti vor retine certificatul si placutele de inmatriculare, asa ca vei fi nevoit sa chemi o platforma pana la granita.
Cum sa eviti sanctiunile?

Pentru a preintampina astfel de probleme, verifica data pana la care este valabila Inspectia Tehnica Periodica si planifica-ti din timp vizitele la inspectie. De asemenea, inainte de a merge la o verificare ITP, trebuie sa-ti pregatesti masina.

Ce trebuie sa faci? Curata autoturismul si mergi la un service auto autorizat, pentru a afla daca acesta se afla intr-o stare tehnica buna. In situatiile in care mecanicul auto iti semnaleaza defectiuni care te-ar putea impiedica sa obti ITP-ul, este important sa efectuezi reparatiile in cel mai scurt timp.

Masina ta va trece Inspectia Tehnica Periodica doar daca prezinta, cel mult, defectiuni minore. Daca sunt semnalate defecte majore sau periculoase, nu vei putea trece ITP-ul si vei avea la dispozitie 30 de zile pentru remedierea problemelor.

In concluzie, verificarea ITP este esentiala pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, acesta fiind si motivul pentru care amenzile sunt ridicate. Pentru a evita astfel de neplaceri, ai grija de masina ta si programeaza Inspectia Tehnica Periodica la timp. Pe langa obligativitatea unui ITP valabil, acesta valideaza functionarea corespunzatoare a autoturismului tau si vei avea garantia ca poti circula in siguranta pe drumurile publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.