Ce presupune intretinerea masinii si unde mergi pentru aceasta

Atunci cand cumperi o masina noua, producatorul sau dealerul te obliga la o serie de masuri de intretinere pentru a beneficia de service in garantie. De indata ce expira perioada de garantie, intreaga responsabilitate a intretinerii masinii iti apartine. Iata cateva masuri de intretinere a masinii tale si locurile unde le poti realiza:

Curatenie

Curatenia este prima grija pe care o ai cu privire la intretinerea masinii tale. Spalatul exterior si aspiratul habitaclului sunt gesturi care depasesc aspectul estetic, cel mai vizibil. Prin indepartarea petelor si a murdariei acumulate din trafic sau din natura nu faci altceva decat sa prelungesti durata de viata a vopselei si a caroseriei masinii.

In interior, scaunele, covorasele auto si mocheta trebuie intretinute cu ajutorul instrumentelor si produselor de curatenie specifice fiecarui material in parte. Curatenia masinii poate fi intretinuta in regie proprie sau prin servicii profesioniste. Daca locuiesti la casa si ai un aparat de spalat sub presiune, iti poti spala masina in propria curte. Servicii de curatare gasesti in spalatorii cu personal angajat sau spalatorii automate, cu perii.

Revizia de ulei si filtre

Dupa combustibil, uleiul este cel mai important fluid al masinii tale. Revizia uleiului de motor si a filtrelor de ulei, aer, polen si carburant se succeda cu cea mai mare rapiditate. Conditiile de clima din tara noastra fac posibila rularea cu acelasi tip de ulei de motor in toate cele patru anotimpuri.

Specialistii Euromaster recomanda inlocuirea uleiului si a filtrelor dupa parcurgerea a 15.000 de kilometri sau o data pe an. Pentru a tine cont de aceste intervale, poti folosi o aplicatie care te avertizeaza pe telefon sau o agenda clasica. Poti apela la acei furnizori de servicii auto care iti pun la dispozitie un jurnal al interventiilor asupra masinii, care te anunta cand este programata urmatoarea vizita si la ce trebuie sa te astepti in viitorul apropiat.

Schimbul de anvelope

Anvelopele masinii sunt printre cele mai importante consumabile. De randamentul lor depinde nu doar stabilitatea autovehiculului pe drum drept, ci si in timpul manevrelor de franare sau schimbare a directiei de mers.

Avand in vedere ca reprezinta singurul punct de contact al masinii tale cu suprafata de rulare, anvelopele trebuie sa fie eficiente indiferent de conditiile de vreme sau infrastructura. Cel mai bun randament il ofera anvelopele de sezon, confectionate pentru temperaturile specifice de vara, respectiv iarna.

De aceea, odata cu apropierea sezonului rece, prioritatea soferilor este, in fiecare an, sa aleaga anvelopele de iarna potrivite pentru masinile lor. Schimbul de anvelope de sezon trebuie facut in vulcanizari sau ateliere autorizate, care dispun de aparatura de echilibrare a rotilor.

In ceea ce priveste durata de viata a anvelopelor, acestea trebuie inlocuite atunci cand apar martorii de uzura pe banda de rulare, cand apar semne vizibile de deteriorare sau cand trec mai mult de cinci ani de la data fabricatiei.

Inspectia tehnica periodica

Inspectia tehnica periodica este obligatorie prin lege. Primul ITP in cazul unei masini noi se face la trei ani dupa prima inmatriculare, iar in cazul masinilor mai vechi de 12 ani verificarea ITP se face anual. In cazul masinilor mai vechi de trei ani, dar mai noi de 12 ani, verificarea ITP se face o data la doi ani.

Normele ITP sunt publicate de Registrul Auto Roman, institutie care acrediteaza atelierele auto in masura sa elibereze astfel de certificate. La o astfel de inspectie se verifica in primul rand documentele masinii: certificat de inmatriculare, carte de identitate in original si polita asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA).

Urmeaza verificarile tehnice: sistemul electric, sistemul de directie, sistemul de franare, noxele si aspectul general al masinii. Deficientele minore, fara impact asupra sigurantei masinii, vor fi trecute in certificatul ITP, dar inspectia este trecuta.

In schimb, pentru deficientele majore si cele grave, care pot compromite siguranta in trafic sau au impact semnificativ asupra mediului inconjurator, vei fi trimis intr-un service autorizat pentru remedierea imediata, urmand sa te intorci pentru o noua inspectie in maxim 30 de zile. Asadar, inainte de a merge la ITP, programeaza o vizita in unul din centrele de service Euromaster a te asigura ca masina va trece cu bine peste toate verificarile.

Intretinerea masinii este o activitate de zi cu zi. Unele sunt obligatorii prin lege, cum este ITP-ul, altele conditionate de service in garantie, altele sunt asumate de fiecare proprietar. Pentru a avea o evidenta clara asupra istoricului masinii este important sa mergi intr-un atelier autorizat care cunoaste toate interventiile precedente si poate estima ce urmeaza sa schimbi la urmatoarea vizita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.