Desi in tara noastra este putin probabil sa ne intalnim cu catastrofe naturale de mare anvergura – cutremure frecvente, eruptii de vulcani, tsunami etc. – asa cum se intampla in multe alte locuri din lume, ideea de a ne asigura locuinta este cruciala, fara discutie.
Poate nu suntem victimele unui tsunami, dar un incediu devastator ne poate face sa ne pierdem casa. Poate un cutremur nu distruge un intreg oras, dar poate darama cateva blocuri sau case.
Pana la urma cutremurul din 1977 asta a facut. Este important sa stii ca vei primi o despagubire daca se intampla un eveniment nefericit cu locuinta ta. Pentru ca acea despagubire iti poate fi utila in a face unele reparatii, daca se poate, sau in a cauta o noua locuinta. In acelasi timp, este important sa stii ce acopera si ce nu acopera o asigurare a unei locuinte, inainte de a lua decizia de a face una.
Iata situatiile care sunt sau nu sunt acoperite de asigurarea locuintei
- Daca esti proprietar si detii un apartament sau o casa, trebuie sa stii ca o asigurare poate acoperi atat casa, cat si curtea, garajul, aleea etc. Daca, in schimb, iti desfasori activitatea in propria casa pe care o folosesti ca spatiu de birou, asigurarea locuintei nu se aplica in acest caz. Practic nu acopera sediul profesional sau afacerea ta.
- Asigurarea bunurilor personale. Asigurarile de locuinta includ si bunurile personale de valoare pe care tu le detii. Spre exemplu electrocasnicele (care au o valoare mai mare de 100 euro), mobilier sau orice alt bun de valoare care iti apartine tine sau unui membru al familiei. Astfel ca daca vreunul dintre acestea este deteriorat de unul sau mai multi factori de risc inclusi in asigurare, vei beneficia de despagubire. Cu toate acestea, obiectele de arta care sunt foarte scumpe (un tablou original al lui Van Gogh, de exemplu) nu intră în asigurare. Poti notifica o dauna pe moment daca asigurarea este de la Asirom.ro. Ei ofera 3 pachete de asigurari si il poti alege pe cel care ti se potriveste cel mai bine.
- Daca si garajul este inclus in planul de asigurare, atunci daunele asupra lui sunt si ele bune de notificat. Cu toate acestea, daca se intampla ca ceva la masina sa se strice atat timp cat ea este in garaj, acest lucru nu va fi suportat de asigurarea de locuinta. Aici intervine asigurarea pentru automobil si astfel diferenta dintre cele doua. Garajul, in sine, poate beneficia de asigurarea locuintei, masina, insa, trebuie sa aiba propria asigurare. De asemenea, nici ambarcațiunile nu beneficiază de asigurarea pentru locuință.
- Incediul este acoperit de toate politele de asigurare. De asemenea, bunurile personale distruse în incediu sunt si ele asigurate.
- Fenomenele naturale de tipul furtunilor, grindină puternică sunt și ele acoperite de asigurare. Totodată, cutremurele, alunecările de teren, inundațiile sau avalanșa intră și ele în asigurare.
In concluzie, decizia de a-ti face o asigurare pentru locuinta este una extrem de importanta. Sunt acoperite multe dintre aspectele pe care le-ai putea intalni chiar si in Romania. Cu toate acestea, este bine sa fii informat referitor la firmele de asigurari si sa stii sa faci alegerea cea mai buna conform nevoilor tale si ale familiei.
Sursa foto: freepik.com