Ce obligatii au companiile din industria constructiilor cu privire la mediul inconjurator?

Statisticile la nivel european arata ca aproximativ jumatate din cantitatea de gunoi municipal solid produsa in tarile UE este reprezentata de resturile provenite din constructii si demolari.

Avand in vedere aceste statistici, la nivelul UE au fost adoptate o serie de reglementari privind managementul deseurilor din constructii, reglementari care au fost implementate si in legislatia din Romania.Conform prevederilor legislative, companiilor din constructii le revin o serie de obligatii pe linia protectiei mediului, dintre care le-am selectat pe cele mai importante.

Intocmirea planului de gestionare a deseurilor

Pentru fiecare proiect de constructii sau demolari de mare amploare, compania care executa lucrarea este obligata sa intocmeasca un plan de gestionare a deseurilor rezultate.Planul trebuie depus la dosarul pentru obtinerea autorizatiei de constructie sau demolare, alaturi de celelalte documente necesare. In baza acestui plan, autoritatea locala pentru protectia mediului urmeaza sa isi dea acordul in vederea inceperii  lucrarilor.

Asigurarea transportului deseurilor rezultate

Pentru asigurarea modului corect de reciclare a deseurilor din constructii, acestea trebuie sa fie transportate la statiile de procesare, unde sunt sortate si supuse unor proceduri in vederea revalorificarii. Daca nu sunt procesate deseurile din constructii nu vor disparea de la sine, asa cum se intampla cu deseurile biodegradabile. Gramezile de moloz, caramizi, tigle, bucati de gresie si faianta sparte reprezinta un element de poluare, cu impact indelungat asupra mediului.

Din acest motiv firmele de constructii sunt obligate sa asigure transportul deseurilor catre statiile de procesare, fie cu utilaje proprii, fie contractand o firma specializata care sa se ocupe e acest aspect.

Finantarea gestionarii deseurilor

Transportul deseurilor, sortarea si procesarea ulterioara a acestora presupun anumite costuri, care se trec tot in contul firmei de constructii care executa lucrarea.

Prin urmare, la intocmirea planului de investitii pentru fiecare proiect, trebuie avute in vedere si cheltuielile cu managementul deseurilor. Desi acestea pot fi considerabile in cazul proiectelor mai mari, ignorarea prevederilor legale implica amenzi usturatoare, care pot depasi costurile gestionarii deseurilor.

Transmiterea de raporturi anuale cu privire la managementul deseurilor

Companiile de constructii nu sunt obligate doar sa asigure gestionarea deseurilor si sa suporte costurile, ci trebuie sa intocmeasca raportari anuale despre modul in care fac acest lucru.

Raportarile se fac catre autoritatea teritoriala de protectie a mediului pe toata perioada de valabilitate a autorizatiei de constructie si cel tarziu la 30 de zile dupa data receptiei finale a lucrarilor.Raportul trebuie sa contina o evidenta exacta a operatiunilor de gestionare a deseurilor desfasurate in anul anterior.

Clasificarea deseurilor in functie de categorii

Deseurile rezultate in urma lucrarilor de constructii sau din demolari pot fi de mai multe tipuri, iar unele din ele se incadreaza chiar in categoria materialelor periculoase.  Este vorba de azbest, gudroane, metale grele, solventi, adezivi, lacuri si vopsele. Totodata materialele nepericuloase care au intrat in contact cu cele din aceasta categorie sunt considerate si ele deseuri periculoase.

In functie de tipul lucrarilor, deseurile pot fi constituite din ciment, ipsos, sticla, placi ceramice, plastic, lemn, nisip, bitum, pietris etc.Constructorul trebuie sa faca  o clasificare clara a acestor deseuri si sa le colecteze separat, urmand ca gestionarea acestora sa se faca in ordinea impusa de fiecare categorie in parte.

Curatarea amplasamentului la finalul lucrarii

O lucrate nu poate fi considerata finalizata pana cand constructorul nu elibereaza amplasamentul de toate deseurile si toate materialele ramase neutilizate. Aceasta obligatie ii revine prin lege, iar daca nu o respecta, beneficiarul poate refuza receptia lucrarii.

Asadar, misiunea firmelor de constructii nu este deloc usoara in privinta protectiei mediului, insa toate aceste masuri sunt necesare pentru asigurarea unui bun management al deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.