Ce obiective turistice merita sa vizitezi pe Transalpina

Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania, care ofera unele dintre cele mai frumoase peisaje. Daca ajungi pe Transalpina merita sa vizitezi : Cheile si Valea Gilortului, Cheile Oltetului, Pestera Polovragi Manastirea Polovragi, Crucea lui Ursache, Pestera Muierilor, Lacul Galcescu, Valea Frumoasei.

Transalpina face legatura intre orasele Novaci din Gorj si Sebeș din din Alba, stratand in cursul sau patru județe – Gorj, Valcea, Sibiu, Alba  si traversand Muntii Parang.

Este un drum montan, astfel ca in timpul iernii nu se poate circula in aceasta zona. Soseaua a fost data partial in circulatie in 2010 iar apoi a fost deschisa oficial pe 15 august 2015. De atunci, mii de turisti vin aici an de an pentru a explora aceasta zona incantator de frumoasa si a admira salbaticia peisajelor.

Astazi, drumul este modernizat aproape in toatalitate fiind accesibil chiar si pentru autovehicule de pana la 7,5 tone. Transalpina se intinde pe o suprafata de 138 de kilometri, pornind din orasul Novaci, trece prin judetele Valcea si Sibiu, pana in judetul Alba si apoi ajunge in Sebes.

Traseul Transalpina ofera privelisti minunate ale urmatoarelor locuri : Varful Papusa (2.136 m), Varful Dengheru (2.084 m), Lacul Petrimanu, Varful Urda (2.228 m), Varful Micaia (2.170 m), Varful Muntinu (2.062 m), Lacurile Muntinu, Raul Lotru, Lacul Galcescu, Manastirea Obarșia Lotrului, Lacul Vidra, Manastirea Oasa, Lacul Oasa, Lacul Tau, Statiunile Ranca si Voineasa.

Urmand traseul de pe Valea Frumoasei, poti ajunge in Statiunea Paltinis si in Rasinari, judetul Sibiu. Transalpina se intinde pe traseul Sebes – Sugag – Obarsia Lotrului -Ranca – Novaci si poate fi parcursa in 3 – 4 ore. Transalpina nu are un calendar fix de circulatie. In zona cea mai inalta, zapada persista din noiembrie pana in iunie. Atunci cand zapada incepe sa se depuna sau incepe sa se dezghete, drumul este inchis, la date diferite in fiecare an.

De obicei circulatia pe Transalpina este deschisa din 1 iulie si pana in 31 octombrie. Transalpina poate fi tranzitata doar ziua cu autoturisme care cantaresc 7,5 tone, cu o viteza maximă de 30 de kilometri pe ora. Vara in intre orele 22:00 – 6:00 exista restrictii de circulatie. Traseul este unul periculos, cu multe viraje si curbe iar riscul caderii în gol este unul destul de mare.

Iata ce obiective turistice si trasee merita vazute pe Transalpina :

Cheile si Valea Gilortului Gilortul izvoraste din Munţii Parang, prin doua izvoare principale, situate la altitudinea de aproape 2350 m. Duoa ce parcurge un lung traseu intramontan cu chei si cascade ajunge la Novaci. Pentru a ajunge la Cheile Gilortului se merge pe cursul raului Gilort.

Cheile Oltetului Cheile Ofera peisaje extraordinare, cu cascade, stanci golașe, caverne sapate in varf de munte si poienite cu foioase si conifere. Cheile se intind pe o distanta de doi kilometri.

Pestera Polovragi este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice si se afla in Muntii Capatanii, pe malul Oltetului, la o altitudine de 670 m. Aceasta pestera este calda si umeda, de unde ii vine si denumirea de pestera care „plange”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.