Ce nu trebuie sa faci dupa un AVC?

Daca ai suferit un AVC, probabil esti nerebdator sa revii la stilul de viata uzual. Insa, deoarece AVC-ul poate schimba multe lucruri, unele pe termen scurt, unele pe termen lung, trebuie sa ai grija cum implementezi pasii de recuperare.

Afla din acest articol ce nu trebuie sa faci dupa un AVC.

Neglijarea stabilirii unor obiective pentru recuperare

Stabilirea unor teluri simple si realistice te poate ajuta foarte mult sa-ti revii dupa un AVC. Pacientii care participa activ la realizarea obiectivelor setate, alaturi de terapeut, observa rezultate mai bune in procesul de reabilitare. Incepe prin a stabili obiective ce sunt foarte importante pentru tine.

Telurile se pot referi atat la lucruri pe care vrei sa le realizezi pe termen scurt, cat si pe termen lung. Discuta cu terapeutul despre stabilirea acestor obiective si elaborarea unui plan, precum si a unui interval de timp, in care acestea pot fi obtinute, in mod realist. Cere ajutorul celor dragi, daca este nevoie, pentru a te ajuta sa-ti revii cat mai repede si mai usor.

Sa nu mananci sanatos

Un AVC creste exponential riscul de a mai suferi de unul, in viitor. Insa poti sa iei pasii necesari pentru a scadea aceste sanse si pentru a te mentine sanatos.

Regimul alimentar este unul dintre lucrurile pe care le-ai putea schimba. Inceara sa te axezi pe unul ce contine cat mai multe fructe, legume, proteine slabe, cereale integrale si uleiuri sanatoase, pe baza de plante, precum cel de masline. Incearca sa eviti, cat mai mult, cantitatea consumata de grasimi saturate, mancaruri prajite si zahar. Medicul ar putea sa-ti recomande si anumite exercitii fizice usoare.

Sa-ti pierzi speranta

Sentimente si trairi interioare ca furia, depresia sau anxietatea sunt comune in randul pacientilor care au suferit un AVC. Din fericire, reabilitarea te poate ajuta foarte mult sa-ti revii. Trebuie sa tii cont, insa, de faptul ca aceasta difera de la un pacient la altul. Asadar, in unele cazuri, poate necesita mai mult efort si sa dureze mai mult timp.

Pentru a incerca sa-ti revii dupa un AVC cat mai repede, incearca sa ai o abordare proactiva asupra activitatilor necesare si conlucreaza cu echipa de specialisti de reabilitare pentru a trece mai usor pentru provocarile care pot aparea pe parcurs. Nu uita, chiar daca este greu, nu inseamna ca este imposibil!

Sa nu faci exercitiile necesare constant

Repetitia este foare importanta pentru a invata si retine lucruri pe termen lung. Aceasta ajuta la restabilirea unei comunicari bune intre partea afectata a creierului si restul organismului. Exista o serie de exercitii pe care le poti face dupa un AVC care te pot ajuta sa-ti revii mai repede. Printre acestea se numara:

  • Exercitii de baza, de ajutor daca ti-ai pierdut puterea pe o parte a corpului;
  • Exercitii de echilibru, pentru imbunatatirea acestuia;
  • Exercitii de picior, pentru a stimula mobilitatea;
  • Exercitii ale mainilor, pentru a recapata funcia acestora, sa-ti fie mai usor sa prinzi obiecte sau sa le dai drumul;
  • Exercitii pentru dexteritatea mainilor, ce imbuntatatesc puterea membrelor superioare si functiile motorii fine;
  • Exercitii de umar, pentru a recapata functia mainilor si umerilor dupa un AVC.

Tine minte ca, pentru ca exercitiile sa aiba cu adevarat efect, trebuie sa le practici in mod constant, la recomandarea sau sub supravegherea unui specialist din domeniul medical.

Recuperarea dupa un AVC nu este intotdeauna usoara, dar nu este imposibila. Trebuie sa incerci sa-ti pastrezi optimismul ca poti face ce ti-ai produs si sa ceri ajutorul unui specialist, care sa-ti supravegheze progresul si sa te indrume catre pasii pe care ar trebui sa-i faci, pentru ca recuperarea ta sa fie una de succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.