Ce este un scor de credit si cum il puteti imbunatati

Scorul de credit, numit si scor FICO (dupa compania, Fair Isaac Corporation, care a inventat sistemul de calcul) este un numar intre 300 si 850 care descrie bonitatea consumatorului. Sistemul de calcul este folosit de foarte multe institutii financiare, atat in strainatate, cat si in Romania.

Scorul de credit joaca un rol elementar in decizia creditorului de acorda imprumutul. Cu cat este scorul mai mare, cu atat mai multe sanse are solicitantul ca creditul sa fie aprobat (si sub conditii mai favorabile). Creditorii folosesc scorul de credit pentru a evalua probabilitatea ca solicitantul sa ramburseze creditul la timp, practic, scorul de credit ii ajuta sa determine gradul de risc asociat creditului.

Scorul de credit se calculeaza pe baza: tipuri de imprumuturi, durata istoricului, valoare totala a datoriilor, istoricul de rambursare si alti factori. Un scor de credit intre 500 si 650 este considerat mediu, influentand intr-un mod negativ conditiile creditului (dobanda mai mare, termen de rambursare mai scurt).

Vestea buna insa este ca aveti posibilitatea de a obtine un credit, chiar daca aveti un scor de credit mai mic. Bancile sunt mai conservative in acest sens, insa multe IFN-uri au credite speciale pentru restantieri sau credite fara verificarea scorului de credit. Cand contractati un credit nebancar (prin IFN), comparati intotdeauna ofertele disponibile, ca sa va asigurati ca obtineti cel mai avantajos credit.

Puteti face acest lucru cu usurinta pe Moneezy.com – o platforma online, 100% gratuita, de comparare a imprumuturilor. Un scor intre 650 si 750 este considerat bun, cel de peste 750 de puncte este unul excelent, astfel si conditiile creditului sunt, de regula, mai favorabile.
Chiar daca scorul dvs de credit nu este tocmai unul bun momentan, exista intotdeauna moduri de al imbunatati:

*Platiti facturile la timp: sunt necesare minim 6 luni de plati fara restanta pentru a vedea o diferenta notabila in scorul de credit

*Daca aveti restante la credit, rambursati-le cat mai curand, puteti lua in considerare si o refinantare a creditului

*Stabiliti un raport venit-cheltuieli echilibrat: gradul de indatorare nu ar trebui sa depaseasca 40% din venit

*Nu aplicati de repetate ori pentru un credit: apliciarea repetata va aparea in istoricul de credit si poate influenta negativ scorul dvs.

Un scor de credit bun va va oferi posibilitatea de a accesa credite mai usor si in conditii mai favorabile. Incercati pe cat posibil sa va indepliniti responsabilitatile fata de creditor, astfel veti evita restante la plata si dobanzi penalizatoare, si in acelasi timp o sa va perfectionati profilul de client.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.