Prolactina este un hormon polipeptidic esential in organismul uman care influenteaza dezvoltarea sanilor si lactatia, dar are actiuni si in mentinerea homeostaziei. Masurarea nivelului de prolactina din organism poate fi o analiza pe care medicul o recomanda in anumite situatii. Nu doar femeile pot fi testate, ci si barbatii.
Prolactina este un hormon eliberat de glanda pituitara. Testul pentru evidentierea prolactinei in sange masoara cantitatea acesteia existenta in organismul femeilor si barbatilor care se confrunta cu diverse probleme de sanatate. Explicam in continuare ce este prolactina, ce presupune testarea nivelul sau, care sunt valorile normale si cand pot sa apara complicatiile.
Ce este prolactina?
Prolactina este un hormon polipeptidic care este produs in glanda pituitara sau hipofiza. Aceasta este de mici dimensiuni si se afla pozitionata la baza creierului, rolul sau in organism fiind esential deoarece este implicata in reglarea echilibrului hormonilor.
La femei, prolactina stimuleaza dezvoltarea sanilor si secretia de lapte in sarcina si alaptare. La barbati, prolactina nu are o functie normala cunoscuta, iar valorile sale pot fi un indicator al unor afectiuni de sanatate, in acest caz. (1)
Cand este recomandat testul de masurare a prolactinei?
Analiza de prolactina masoara nivelul de prolactina din sange. Nivelul de prolactina este ridicat in mod normal la femeile insarcinate si la mamele care alapteaza. Femeile care nu asteapta un copil si barbatii nu au motive pentru care sa aiba un nivel crescut de prolactina in organism.
Atunci cand se constata ca femeile si barbatii au un nivel de prolactina mult mai mare decat in mod normal poate insemna prezenta unei tumori a glandei pituitare sau prolactinom. Tumoarea isi pune amprenta asupra glandei si determina o productie mult prea mare de prolactina in organism, iar acest lucru determina producere de lapte la femei si barbati. La ambele sexe, nivelul crescut de prolactina se poate traduce in probleme si afectiuni, pentru care sunt necesare tratamente specifice. (2)
Care sunt simptomele care pot determina testarea pentru masurarea prolactinei?
La femei, testul care masoara valoarea serica a prolactinei este indicat cand exista:
- ciclu menstrual neregulat;
- oprirea ciclului menstrual complet, inainte de implinirea varstei de 40 de ani;
- infertilitate;
- diagnosticarea unui prolactinom;
- sensibilitatea sanilor;
- secretii la nivelul mameloanelor – galactoree;
- dureri de cap;
- modificari ale vederii;
- dureri musculare;
- crestere in greutate;
- probleme de tolerare a temperaturilor scazute.
La barbati testarea este recomandata in caz de:
- galactoree;
- marirea sanilor;
- libidou scăzut;
- tulburari de dinamica sexuala;
- disfunctie erectila;
- reducerea parului de pe corp;
- dureri de cap;
- modificari ale vederii. (1), (2)
Valori scazute si valori crescute: interpretarea rezultatelor
Analiza pentru determinarea prolactinei se realizeaza dintr-o proba de sange. Recoltarea sangelui se face dimineata, pe nemancate, la aproximativ 3 – 4 ore de la trezire.
Valorile considerate normale pentru prolactina sunt variate, in functie de sexul si perioada in care se afla fiecare persoana. Concret, la barbati vorbim de mai putin de 20 ng/mL, in timp ce la femeile care nu sunt insarcinate valorile sunt de mai putin de 25 ng/mL. In cazul femeilor insarcinate valorile considerate normale pot fi cuprinse intre 80 si 400 ng/mL.
Trebuie sa facem mentiunea ca intervalul valorilor variaza de la un laborator de analize la altul, deoarece vorbim de aparatura, metode de lucru si reactivi diferiti. Pe buletinul de analize valorile de referinta pentru fiecare sex in parte sunt mentionate, medicul specialist este in masura sa iti explice rezultatele. (1)
Valorile mari ale prolactinei pot indica printre altele:
- prolactinom;
- hipotiroidism;
- boli ale hipotalamusului si hipofizei;
- boli de ficat. (2)
Valorile scazute ale prolactinei in sange pot fi cauzate de:
- hipopituitarism post-partum;
- hipogonadism hipogonadotropic idiopatic.
Dupa citirea rezultatelor medicul poate prescrie un set nou de analize de laborator de sange sau investigatii imagistice pentru stabilirea unui diagnostic corect si aplicarea unui tratament adecvat. Nu se impune ajutor specific pentru toate cazurile in care valorile prolactinei sunt mari, medicul propune o schema de tratament personalizat nevoilor fiecarui pacient in parte. (3)
Acest material prezinta informatii generale despre prolactina si determinarea nivelului acesteia dintr-o proba de sange si nu poate inlocui un diagnostic avizat. Daca te confrunti cu simptome ca cele descrise in acest material, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!