Hidroizolatia este procesul care se aplica materialelor de constructie, fatadelor, acoperisurilor, teraselor si structurilor pentru a preveni absorbtia si patrunderea apei, blocand trecerea in interiorul casei sau cladirilor.Pentru impermeabilizare, se utilizeaza compusi si rasini care reduc porozitatea materialului care este acoperit cu diverse solutii pentru impermeabilizare.
Ce este hidroizolarea si de ce se face?
Este metoda de a preveni intrarea apei de ploaie din alte surse naturale sau artificiale in casa, in cladirile de lucru si in spatii, deteriorarea acoperisului prin scurgeri si deteriorarea peretilor, podelelor si structurilor cladirii. In acest scop se folosesc mai multe solutii pentru hidroizolatie pe care le vor selecta specialistii in functie de situatia specifica a fiecarei cladiri.
Hidroizolatia este foarte importanta in casele care au o zona expusa ploii, acoperisurilor si teraselor situate la ultimul etaj, precum si in zonele comune in care exista riscul ca apa sa patrunda, cum ar fi piscinele si zonele adiacente, plutele si terasele cu plante. Se poate face, de asemenea, in camine de vizitare si zone de cabluri in cazul in care acoperisul nu poate proteja suficient.
Pentru ce este hidroizolatia?
Obiectivul principal al hidroizolatiei este de a mentine casa in siguranta, fara scurgeri, fara umiditate si daune cauzate de ploaie.O lucrare buna de hidroizolatie poate fi solutia unor pete de mucegai si petelor de pe pereti si tavane produse de filtrarea apei si pot face ca acestea sa dispara, pastrand structura proprietatii si impiedicand deteriorarea zonelor interioare.
In prezent, exista diferite tipuri de hidroizolatie, cum ar fi rasini si polimeri, vopsea si membrana lichida din poliuretan si bitum. Fiecare dintre aceste materiale utilizate pentru impermeabilizare are un avantaj si un dezavantaj, fiind adecvat sa fie aplicat in functie de structura sau materialul care trebuie sa fie protejat de umiditate, precum si de tipul de fatada si locatia casei.
In plus fata de cele de mai sus, hidroizolatia:
- Indeparteaza umiditatea la domiciliu;
- Previne aparitia ciupercilor si mucegaiurilor pe tavane si pereti;
- Respinge apa de ploaie;
- Previne pierderea de apa din piscine si iazuri de irigare;
- Evita inundatiile in garaje si subsoluri;
- Protejeaza materialele sensibile la umiditate;
- Mentine structura cladirii cat mai intreaga;
- Indeparteaza daunatorii si insectele carora le place apa;
- Protejeaza casa de ploile torentiale din lunile de toamna si primavara, dar si de furtunile de vara.
Hidroizolatia unei case evita aceste probleme, prelungind durata de viata utila a acesteia.
Atunci cand este vorba despre hidroizolatii terase, trebuie mentionate si alte avantaje pe care aceste lucrari le au:
- Hidroizolatiile pentru terase mentin integritatea plafonului pentru ca apa nu se va mai infiltra in el;
- Hidroizolatiile pentru tersae sunt de asemenea utile pentru a mentine aspectul optim al interiorului;
- Sunt cele care mentin un mediu sanatos in interior, fara umezeala si mucegai.
Avand in vedere toate acestea, este evident de ce tot mai multe persoane apeleaza la hidroizolatii pentru locuintele lor si care sunt motivele pentru care inclusiv cladirile vechi beneficiaza acum de astfel de lucrari.