Ce este ERP-ul si cum te poate ajuta in afacerea ta?

Orice antreprenor isi doreste sa fie productiv si organizat in afaceri si, de asemenea, foarte aproape de clientii sai. Implementarea unor solutii software care sa gestioneze intregul business – activitati, procese si resurse, este absolut necesara pentru administrarea, mai facila, a departamentelor firmei. De la achizitie, productie si vanzare pana la contabilitate si previziune financiara, un soft ERP reprezinta o unealta puternica pentru afaceri. Descopera, mai departe, de ce acest program este un element indispensabil pentru orice organizatie si care sunt avantajele utilizarii lui.

Ce este un ERP?

Numele acestui sistem provine de la acronimul pentru Enterprise Resources Planning, ceea ce inseamna planificarea resurselor intreprinderii. ERP este un sistem informatic al carui rol este acela de a gestiona intreaga afacere, la toate nivelurile. 

Mai exact, un manager isi poate administra activitatile zilnice legate de achizitii, resurse umane, project management, contabilitate, managementul riscului, managementul performantei, trasabilitate sau raportarea rezultatelor financiare, folosind o singura aplicatie informatica. Softurile de tip ERP se adreseaza tuturor domeniilor de activitate si pot fi implementate in companii de toate marimile.

Cum functioneaza un sistem ERP?

Programul utilizeaza o baza de date unica si  comuna, adica include toate informatiile din cadrul unei organizatii. Indiferent de departament, datele sunt centralizate in acelasi loc si stau la dispozitia tuturor angajatilor, in timp real, chiar daca firma foloseste diferite puncte de lucru. Un soft ERP este structurat in module care functioneaza atat integrat cat si independent, creat pentru a optimiza toate ariile unei companii si este disponibil in permanenta. Programul este personalizat tinand cont de nevoile specifice fiecarei afaceri, astfel ca exista variatii semnificative de la o firma la alta.

Scopul principal al unui ERP este acela de a simplifica operatiunile companiei si de a integra mai multe sisteme intr-unul singur. Functie de activitatea companiei, printre modulele oferite de ERP se regasesc gestionarea stocurilor, administrarea proceselor de achizitii, vanzari si marketing, gestionarea capitalului, productie, managementul relatiilor cu clientii, business intelligence, optimizare IT, comert electronic, gestionarea activelor sau raportare automata.

Cum te poate ajuta un ERP sa iti dezvolti afacerea?

Una dintre principalele probleme intalnite in orice organizatie este munca manuala. Un sistem ERP te ajuta sa iti dezvolti afacerea, cu minime costuri, si sa reduci, considerabil, activitatile repetitive si mari consumatoare de timp. Pe langa asta, programul informatic are avantajul preciziei deoarece sunt eliminate erorile, exista in permanenta certitudinea ca datele sunt corecte si disponibile in timp real, iar procesele se executa intr-un timp mult mai scurt. Spre deosebire de alte sisteme de lucru individuale, un soft ERP ofera o imagine de ansamblu, timpul necesar si economie de resurse pentru investitii in activitatile cu adevarat importante.

Un astfel de program informatic imbunatateste capacitatea antreprenorilor de a lua decizii de business bazate pe date concrete intr-un timp mult mai scurt. Totodata, sistemul contribuie la optimizarea proceselor operationale, neutralizarea pierderilor, imbunatatirea profitului si a cash-flow-lui, integrarea tuturor departamentelor in cadrul firmei intr-o singura baza de date comuna si transferul rapid de informatii si documente intre aceastea. Timpul de livrare a comenzilor va fi redus cu ajutorul unui soft ERP, lucru care va creste gradul de satisfactie al clientilor, dar si productivitatea echipei. 

Pe partea de contabilitate, ERP-ul rezolva foarte multe probleme, mai ales ca este vorba de un domeniu ce solicita multa munca manuala. Sistemul poate automatiza procesele de lucru, iar daca firma detine mai multe filiale, toate se pot controla online, in timp real si fara costuri suplimentare. Programul asigura controlul stocurilor, imbunatateste procesul de aprovizionare, faciliteaza realizarea inventarelor, ofera siguranta, monitorizare pemanenta si stabilitate asupra operatiunilor de business. 

ERP-ul este un instrument care aduce nenumarate beneficii oricarei companii, asa ca nu este de mirare ca foarte multe organizatii aleg sa implementeze astfel de softuri. Colaborarea facila intre toate departamentele, transferul rapid de date, siguranta sau folosirea unei baze de date comune reprezinta cateva dintre avantajele care ii atrag pe antreprenori, mai ales ca si costurile sunt minime. Practic, e ca si cum afacerea ar functiona pe pilot automat, iar tu poti lua cele mai bune decizii de business, bazate doar pe informatii precise, in timp util.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.