Ce este anemometrul?

Anemometrul este un instrument care masoara viteza si presiunea vantului.Anemometrele sunt instrumente importante pentru meteorologi. Unele anemometre sunt construite in statii meteorologice mai mari, mai complexe, care contin diverse instrumente si pot oferi prognoze meteo pe baza unei combinatii a tuturor datelor. Ele sunt, de asemenea, importante pentru munca fizicienilor, care studiaza modul in care se misca aerul.

Exista şi anemometre portabile, care sunt instrumente versatile şi pot fi folosite oriunde pentru masurarea vitezei aerului, temperaturii, umiditatii relative, debitului aerului, temperatura de condens, temperatura prin bulb umed.

Anemometrul este un aparat cu ajutorul caruia se masoara viteza vantului sau a curentilor de aer in diverse aplicatii.

Cum functioneaza anemometrele?

Un anemometru masoara viteza vantului. Cele mai multe anemometre functioneaza prin numararea numarului de rotatii pe care matricea circulara o desfasoara intr-o perioada de timp pentru a vedea cat de repede sufla vantul. Se poate apoi traduce aceasta masuratoare intr-un calcul al vitezei vantului in unitati precum mile pe ora, kilometri pe ora, metri pe secunda sau in cazul aplicatiilor de navigatie, noduri.

Principiul de functionare al anemometrului este ca fluxul de aer va raci un obiect incalzit, deoarece viteza de racire poate fi determinata de viteza fluxului de aer. Un fir fin care este incalzit electric poate fi aranjat in fluxul de aer. Odata ce fluxul de aer creste, atunci firul se raceste.

Ce este o unitate anemometrica de masura?

Anemometrele masoara viteza vantului intr-o varietate de unitati. In general, cu cat anemometrul este mai scump si mai sofisticat, cu atat mai multe unitati de masura va oferi. Unitatile de masura anemometrice pot include: masurarea vitezei aerului (m/s), debitului aerului (m3/s), temperaturii si umiditatii, gama de masurare a temperaturii: -20°C pana la +60°C.

Unele anemometre pot masura, inregistra si afisa simultan temperatura, umiditatea, CO2 si CO pe un afisaj LCD luminos, cu iluminare backlit, pot avea functii de inregistrare a datelor extinse sau continue, care pot fi descarcate pe un calculator printr-o interfata USB.

Cum se utilizeaza un anemometru?

In cazul anemometrelor electronice (cele mai multe dintre ele), in mod normal, veti porni aparatul si va veti uita deoarece afiseaza viteza actuala a vantului. Puteti decide sa schimbati modul pentru a vedea viteza vantului intr-o alta unitate de masura (adica kilometri pe ora in loc de mile pe ora.

Un anemometru este indispensabil cand vine vorba de masurarea debitului de aer din conducte de ventilatie sau pentru masurarea temperaturii in sisteme de ventilatie industriale.

Aici, se face o diferenta intre anemometre cu fir cald si anemometre cu elice. Acestea din urma, sunt cele mai vechi tipuri de anemometre si functioneaza similar cu o moara de vant – aerul care circula, pune in miscare elicile, care se rotesc.

Anemometrele pot fi folosite in diferite aplicatii cum ar fi:

  • Monitorizarea sistemelor de aer conditionat
  • Monitorizarea debitelor de aer din instalatiile tehnice
  • Masurarea dimensionarii diferitelor conducte
  • Determinarea vitezei aerului in turbinele eoliene
  • Ventilatia in spatiile subterane (de ex. minele)

Anemometrul Beha-Amprobe TMA40 este potrivit pentru masurarea vitezei aerului, a umiditatii relative si a debitului de aer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.