Ce documente legale trebuie sa inregistrezi pentru a-ti deschide o firma?

Procesul de infiintare a unei firme implica respectarea unui set de reguli si proceduri legale. Inregistrarea documentelor necesare este o etapa cruciala in aceasta calatorie antreprenoriala.

Daca te pregatesti sa iti deschizi o firma, trebuie sa stii ce documente legale iti sunt necesare pentru inregistrarea acesteia. In acest articol, vei afla care sunt acestea si ce presupune fiecare act. Parcurge randurile de mai jos si pregateste-te corespunzator pentru infiintarea firmei tale!

1. Cererea de inregistrare

Formularul de cerere de inregistrare reprezinta documentul oficial utilizat pentru a solicita inregistrarea unei firme in Registrul Comertului si pentru a obtine autorizarea functionarii acesteia. Incepand cu luna noiembrie a anului 2022, prin implementarea Legii 265, a fost introdusa o noua prevedere – Anexa cu privire la inregistrarea fiscala – care trebuie atasata la cererea de inregistrare.

Aceasta anexa aditionala a devenit o parte esentiala a procesului de inregistrare, furnizand informatii relevante despre inregistrarea fiscala a firmei insotita de cerere. Astfel, trebuie sa completezi atat cererea de inregistrare, cat si Anexa cu privire la inregistrarea fiscala pentru a asigura o inregistrare completa si corecta conform legislatiei in vigoare.

2. Dovada sediului

Pentru a infiinta o firma in Romania, este obligatorie deschiderea unui punct de lucru pentru firma ta. Astfel, trebuie sa prezinti documente precum contractul de inchiriere, contractul de comodat sau actele de proprietate.

Daca ai sediul social la bloc, atunci vei avea nevoie de avizul asociatiei de proprietari. Procedurile pentru obtinerea acestui aviz includ trimiterea unei solicitari catre asociatia de proprietari, prezentarea documentelor necesare si obtinerea aprobarii din partea acestora.

3. Rezervarea de nume

Rezervarea numelui firmei este un pas obligatoriu in procesul de inregistrare a unei societati. Acesta asigura faptul ca numele ales este unic si nu este deja folosit de o alta societate, evitand astfel posibilele conflicte sau confuzii in viitor. In plus, numele firmei reprezinta imaginea si identitatea societatii, asadar este crucial sa alegi un nume care sa reflecte corect activitatea si valorile companiei.

4. Anexa 2

In conformitate cu Legea 265/2022, Declaratia-tip model 2, folosita anterior pentru autorizarea codurilor CAEN, a fost inlocuita. Firmele nou infiintate dupa luna noiembrie 2022 trebuie sa completeze si sa depuna Anexa 2 – Declaratie pe proprie raspundere cu privire la autorizarea activitatii. Aceasta anexa a inlocuit fostele Declaratii pe proprie raspundere tip model 1, model 2 si model 3.

5. Actul Constitutiv

Acest act prevede modul si conditiile de functionare ale firmei si care specifica urmatoarele:
• asociatii;
• denumirea;
• durata firmei;
• sediul firmei;
• codurile CAEN;
• capitalul si cat detine fiecare dintre asociati;
• administratorul si mandatul acestuia.

De asemenea, Actul Constitutiv cuprinde si cateva prevederi deosebit de importante, precum modul in care se iau hotararile in firma, care sunt atributiile administratorului, cum se pot cesiona partile sociale etc.

6. Declaratia privind beneficiarii reali

La infiintarea unei firme, conform Legii 129/2019, este necesar sa depui o declaratie privind beneficiarii reali, prin care administratorul firmei declara identitatea beneficiarilor reali ai acesteia. Aceasta declaratie are un scop important, acela de prevenire si combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului.

Nu uita ca succesul unei afaceri incepe cu o fundatie solida si o intelegere clara a cerintelor legale! Daca ai nevoie de sprijin in completarea si depunerea documentelor necesare pentru infiintarea firmei, nu ezita sa soliciti ajutor din partea unei firme specializate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.