Ce defecte sunt acceptate pentru a trece ITP-ul?

Inspectia Tehnica Periodica (ITP) trebuie efectuata la un anumit interval de timp, care variaza in functie de vechimea autovehiculului.Mai exact, daca ai o masina a carei vechime este de pana in 12 ani, trebuie sa faci ITP-ul o data la trei ani. In cazul masinilor cu o vechime mai mare de 12 ani, ITP-ul se va face in fiecare an. Acest termen se calculeaza de la data primei inmatriculari.

La statiile ITP Bucuresti, masinile sunt verificate din punct de vedere tehnic si trec sau nu, in functie de cat de grave sunt problemele pe care le au. Daca exista defectiuni tehnice minore, masina ta va trece ITP-ul, insa in cazul celor majore, vei fi obligat sa le remediezi in termen de 30 de zile, iar ulterior sa mergi din nou la service pentru inspectia tehnica.

Ce acte sunt necesare pentru ITP?

Daca trebuie sa te prezinti cu masina la o statie ITP din Bucuresti, asigura-te ca iei cu tine actele necesare.Pe langa verificarea autoturismului, trebuie sa prezinti si un dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente:

– cartea de identitate a vehicului (CIV) in original sau copie conform cu originalul eliberat de societatea de leasing sau banca, in cazul persoanelor juridice;
– certificatul de inmatriculare in original;
– asigurare obligatorie (RCA) valabila;
– BI/CI a persoanei care se prezinta cu vehiculul.

Cum sunt clasificate defectiunile la ITP?

La statiile ITP Bucuresti, masinile pot trece doar daca au anumite defectiuni minore. Inspectorii RAR verifica starea luminilor, a noxelor, eventualele jocuri in articulatii, franele si seria. De asemenea, la inspectia tehnica este verificata si partea estetica a masinii, cum ar fi starea parbrizului, rugina, anvelopele etc. Potrivit legii, exista trei categorii de defecte:

1. Deficiente minore

Sunt acele defectiuni care nu au un impact semnificativ asupra sigurantei vehiculului sau asupra mediului. Aici sunt incadrate probleme precum: o sursa defecta de lumina, scurgeri de ulei de transmisie, geamuri fisurate, dispozitiv antifurt defect, lipsa capacului de la rezervorul lichidului de frana etc.

2. Deficiente majore

In aceasta categorie sunt incadrate defectiunile care ar putea afecta siguranta vehiculului, care pot avea un impact asupra mediului sau care i-ar putea pune in pericol pe ceilalti participanti la trafic. Printre defectele majore se numara neactionarea franei, caroseria care nu este reparata corespunzator, lipsa suruburilor de siguranta de la transmisie, servo frana deteriorata etc.

3. Deficiente periculoase

Defectele periculoase sunt considerate cele care reprezinta un risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau care au impact mare asupra mediului. In aceasta categorie se incadreaza jocul excesiv la rulmentii rotii, scurgerile de combustibil, uzura excesiva a discurilor de frana, jocul excesiv la volan etc.

In ciuda celor trei clasificari, exista posibilitatea ca masina sa nu treaca ITP-ul daca prezinta mai multe deficiente minore. Acest lucru se poate intampla in situatiile in care inspectorii RAR constata ca efectul combinat al defectiunilor genereaza un risc prea mare asupra sigurantei pasagerilor si/sau mediului inconjurator.

In concluzie, inainte de a te prezenta la o statie ITP din Bucuresti, asigura-te ca ai toate actele necesare pentru dosar, iar masina ta nu prezinta defecte majore, care ar putea pune in pericol siguranta sau au impact major asupra mediului. De asemenea, daca vei fi prins in trafic fara ITP valabil, risti sa fii amendat si sa ti se confiste placutele de inmatriculare ale masinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.