Cat e gramul de aur la amanet si cum se calculeaza?

0
477
gram aur
Cat e gramul de aur la amanet?

Casa de amanet reprezinta locul de unde poti imprumuta rapid si usor o suma importanta de bani, in baza unor garantii de valoare. Desi o astfel de institutie accepta pentru procesul de amanetare ceasuri si genti de lux, electronice sau pietre pretioase, cel mai des sunt folosite bijuteriile din aur. Si nu ne surprinde acest lucru deoarece este bine cunoscut faptul ca oamenii au fost intotdeauna atrasi de minereul rar, iar aproape orice persoane detine cel putin un accesoriu din aur. Prin urmare, atunci cand apar probleme neasteptate sau dificultati financiare, amanetarea ori vanzarea unor piese din aur este o modalitate simpla de a asigura fondurile necesare. Daca intentionezi sa apelezi la serviciile unei case de amanet, afla cat este gramul de aur aici si cum se calculeaza.

Cat este gramul de aur la amanet?

In trecut, existau numeroase idei preconcepute cu privire la casele de amanet. Insa lucrurile s-au schimbat in prezent si agentiile care ofera servicii de amanet deruleaza tranzactii corecte si transparente. Acesta este si motivul pentru care tot mai multe persoane isi indreapta atentia spre amanet, fie pentru imprumuturi financiare, fie pentru vanzarea sau achizitia anumitor produse. Dupa cum am mentionat deja, aurul este bunul de valoare cel mai des tranzactionat. Totusi, pretul unui gram de aur difera de la o unitate la alta si asta deoarece fiecare are dreptul sa-si modifice preturile de vanzare sau cumparare asa cum considera de cuviinta.

Fiind considerat un activ, tranzactionat la nivel international si cu o cota de piata in crestere, valoarea aurului este mereu fluctuanta. La o casa de amanet, pretul de cumparare a acestui metal pretios, porneste de la putin peste 140 de lei/gram si poate ajunge pana la 240 de lei/gram. Costurile difera foarte mult in functie de puritatea aurului.

Cum se calculeaza pretul unui gram de aur la amanet?

Este important ca o persoana sa fie constienta de finetea aurului pe care il detine inainte de a merge la o casa de amanet, pentru a intelege mai bine valoarea sa de piata. Principalul criteriu care se ia in considerare pentru calcularea pretului unui gram de aur este puritatea metalului pretios. Acest minereu, in starea sa naturala, este moale si nu poate fi prelucrat decat daca se amesteca cu alte metale, precum argint, cupru sau zinc. Intr-o asemenea combinatie va constitui un aliaj, ceea ce inseamna ca puritatea ori katarajul, asa cum mai este cunoscut, produsului final se determina in functie de partile de aur pe care le contine. Fiecare karat reprezinta 1/24 parti de aur in aliaj, iar cel mai pur este aurul de 24k.

Pe langa kataraj, pretul unui gram de aur la amanet se calculeaza avand in vedere si greutatea materialelor auxiliare. De pilda, un inel din aur sau o pereche de cercei pot include si pietre semipretioase ori chiar pietre pretioase. La calculul costului unui gram de aur se scade greutatea celorlalte materiale cu un procent cuprins intre 1 si 5%. Mai departe, in functie de pretul de referinta pentru aur (XAU) si starea metalului pretios, tinand cont de numarul de karate si greutatea sa, se calculeaza pretul metalului pretios.

Analizarea marcajului bijuteriilor din aur pentru a determina puritatea metalului iti poate indica foarte usor pretul sau aproximativ. Cel mai des este intalnit pe piata aurul de 14k si 18k, insa putem spune ca pretul unui gram difera in functie de furnizor, dar si de cat sunt oamenii dispusi sa primeasca ori sa plateasca pentru acesta. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.