Cat de importanta este intretinerea corecta a casetei de directie?

In discutiile despre siguranta rutiera, nu se pune prea mult accent pe ceea ce inseamna o directie precisa a unui autovehicul.Conducerea in siguranta este o abilitate fundamentala pe care o invatam atunci cand studiem cum sa conducem si este poate abilitatea pe care majoritatea oamenilor o asociaza cu manevrarea unui autoturism.

Masinile sunt proiectate sa ruleze drept pe un drum plan sau usor inclinat. Aceasta inseamna ca, daca eliberati volanul pe un drum perfect drept si fara denivelari, masina ar trebui sa continue in linie dreapta fara nici un fel de problema, dar si cu conditia ca sistemul de directie sa se afle in conditii optime de functionare.

Starea tehnica a unui autovehicul este extrem de importanta pentru siguranta traficului rutier, fapt care din pacate, in multe situatii exista soferi care uita cat de necesara este intretinerea corect a masinii personale. Nu doar modul in care un sofer conduce masina conteaza, ci si modul in care este intretinut autovehiculul respectiv.

Din pacate, sistemul de directie nu beneficiaza mereu de toata atentia necesara, aspect care poate sa aiba urmari grave in caz de accident.Caseta de directie reprezinta componenta cea mai importanta din cadrul intregului sistem de directe.

Aceasta, este legata de volan prin intermediul coloanei de directie si are rolul de a actiona vira rotile stanga-dreapta, in functie de miscarile volanului. Daca o caseta de directie nu functioneaza corespunzator, atunci precizia directiei poate sa fie grav afectata iar intr-o situatie critica directia masinii poate sa nu corespunda cu directia in care este rotit volanul.

Unul dintre principalele simptome ale unei casete de directie cu probleme, este reprezentat de joc in volan in momentul in care acesta este rotit stanga-dreapta.Atunci cand simtiti ca exista imperfectiuni ale sistemului de directie, este absolut necesara realizarea unei vizite intr-un service autorizat pentru o diagnosticare corecta a problemei.

Exista atat servodirectie hidraulica, precum si servodirectie asistata electric. Astfel, problemele pot fi fie de natura mecanica, fie electrica. De cele mai multe ori, axul dintat – cremalier este cel ce se uzeaza prima data si rugineste si in acest fel pot aparea scurgerile de ulei.

Pe scurt, principalele semne ale unei casete de directie cu probleme, sunt reprezentate de:

Volan rigid

Scurgeri ale uleiului de servodirectie in cazul in care discutam despre un sistem de directie hidraulic

Sunete precum batai, scartait sau joc in volan

Caseta de directie cu probleme fie se poate inlocui cu totul, recomandat fiind cu una noua, ori se poate reconditiona intr-un atelier specializat. Nu este recomandata achizitonarea unei casete de directie second hand, pentru simplul fapt ca aceasta poate ceda in orice moment, ceea ce va duce  automat la costuri mult mai mari dar si la riscul producerii unui accident.

Gasesti un service bun pentru reparatia casetei de directie pe str. Badea Dumitru, nr 16, Sector 5, Bucuresti, Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.