Cat de des trebuie sa schimbi cauciucurile?

Cauciucurile sunt elemente esentiale ale autoturismului. Inventarea lor a precedat aparitia masinilor, dar anvelopele moderne au aparut special pentru a raspunde nevoilor soferilor. Tehnologia fabricarii anvelopelor a evoluat de-a lungul timpului si acestea pot rezista mult, chiar si in conditii de carosabil dificil.

Totusi, cauciucurile nu pot dura o vesnicie. La un moment dat trebuie sa le schimbi, atat pe cele de vara, cat si pe cele de iarna. Uzura intervine asupra suprafetei de rulare, dar si a materialului din interior. In plus, pot aparea fisuri sau alte semne de uzura. Schimbarea cauciucurilor depinde de mai multi factori, pe care ti-i prezentam in randurile care urmeaza.

Cand adancimea santurilor de pe suprafata de rulare se reduce mult

Indiferent daca ai cauciucuri de calitate, ca anvelopele auto Toyo sau alta marca, trebuie sa le schimbi cand uzura le afecteaza mult. Se considera ca atunci cand santurile de pe suprafata de rulare ajung la mai putin de 1,6 mm adancime, trebuie sa cumperi alte anvelope. Motivul este ca tocirea scade aderenta cauciucurilor.

Santurile din suprafata de rulare sunt special realizate pentru a combate riscul de alunecare cand carosabilul este ud sau acoperit cu zapada. Pentru a masura adancimea lor, ai nevoie de o ruleta a carei masuratoare incepe de la capat. Poti folosi si o moneda pe care o insemnezi cu un marker in dreptul marginii santului si pe care o masori apoi.

Cand ai pana

In ciuda structurii robuste a anvelopelor, ele pot suferi perforatii si taieturi care produc pierderea aerului din interior. Uneori, anvelopa se poate repara, dar alteori necesita schimbare. In general, se considera ca orice orificiu mai mare de 6 mm este incompatibil cu reparatia.

Peretii laterali si marginea anvelopei sunt avariate

Marginea anvelopei este cea care vine in contact cu roata. Daca este avariata sau deformata, trebuie sa schimbi anvelopa. Acelasi lucru este valabil pentru avarierea structurii laterale a cauciucului.Atat marginea cat si peretii laterali au un rol important in pastrarea integritatii anvelopei.Uzura lor te expune hazardului pe sosea.

Dupa cat timp ar trebui sa schimbi cauciucurile?

In general, un set de anvelope trebuie inlocuit dupa 32000-48000 km. In general, soferii ajung la aceste cifre dupa 5 ani. Totusi, nu te ghida dupa ele. Inspecteaza anvelopele anual la un service, pentru a evalua uzura si eventualele probleme cauzate de expunerea la soare, frig sau caldura ori de elemente fizice, precum pietrele ori cioburile.

Cauciucurile vechi de 10 ani sau mai mult trebuie schimbate. Chiar si cele de rezerva sau nefolosite sunt improprii folosirii. Poti afla data de fabricatie a anvelopelor tale citind notatiile de pe laterale. Vei gasi un numar format din 4 cifre, care indica luna si anul. De exemplu, numarul 1218 inseamna ca anvelopa a iesit din fabrica in decembrie 2018.

Cum sa prelungesti durata de utilizare a cauciucurilor?

Pastraza presiunea la valori optime

Presiunea din pneuri trebuie sa se incadreze in intervalul recomandat de producator. Daca presiunea este prea mica, anvelopele se uzeaza excesiv spre exterior. Daca este prea mare, se uzeaza mai mult spre mijloc. Presiunea adecvata asigura uzura uniforma si, implicit, o durata de utilizare mai lunga.

Condu cu grija pentru masina si siguranta ta

Condu prudent si evita obiceiurile de sofat care afecteaza masina si anvelopele:

  • mersul cu viteza;
  • pornirea si franarea brusca;
  • sofatul pe drumuri proaste;
  • lips de atentie la vibratii, zgomote si schimbari ale comportamentului masinii;
  • intarzierea la service pentru rezolvarea problemelor sau control periodic.

Schimbarea anvelopelor trebuie facuta in functie de data fabricarii, uzura si probleme in structura. Alege mereu anvelope de calitate, daca vrei sa le schimbi mai rar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.