Casa Alba, tot mai ostila fata de Zelenski: Surse din anturajul lui Trump ii sugereaza exilul

Potrivit unor surse apropiate de administratia Trump, relatia dintre presedintele american si omologul sau ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a deteriorat rapid. The New York Post scrie ca exista o ostilitate crescanda fata de liderul ucrainean la Casa Alba, iar unii apropiati ai lui Trump sugereaza chiar ca Zelenski ar trebui sa paraseasca scena politica si sa se retraga in exil.

Aceasta situatie tensionata vine pe fondul unui dezacord profund intre Washington si Kiev privind viitorul Ucrainei, in special in ceea ce priveste resursele tarii si organizarea alegerilor prezidentiale.

Relatia dintre Trump si Zelenski: de la sustinere la conflict deschis

Initial, sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina parea neclintit, insa administratia Trump a adoptat o pozitie tot mai critica fata de Zelenski. O sursa citata de The New York Post afirma ca relatiile s-au racit brusc dupa ce liderul ucrainean a refuzat un acord prin care SUA ar fi primit 50% din resursele Ucrainei ca forma de rambursare a ajutorului militar.

Aceasta propunere a fost perceputa de Kiev ca fiind inacceptabila, ceea ce a dus la o escaladare rapida a tensiunilor dintre cei doi lideri. Trump, cunoscut pentru abordarea sa directa si adesea neconventionala, l-a acuzat ulterior pe Zelenski ca actioneaza ca un „dictator” prin faptul ca refuza sa organizeze alegeri in plin conflict.

O administratie americana tot mai ostila fata de Zelenski

In timp ce ruptura dintre Washington si Kiev pare surprinzatoare pentru unii, apropiati ai Casei Albe sustin ca aceasta evolutie era previzibila. O sursa citata de The New York Post declara ca Trump isi doreste de luni bune o schimbare la varful conducerii Ucrainei.

„Nu e o surpriza. Trump a spus de mult timp ca Ucraina are nevoie de alegeri si de o noua conducere”, explica sursa.

Un alt apropiat al lui Trump merge si mai departe, sugerand ca Zelenski ar trebui sa isi caute refugiu in Franta, semnaland astfel ca sprijinul SUA pentru actualul presedinte ucrainean este in scadere drastica.

Atitudinea critica a Casei Albe: de la interzicerea bisericilor la acordurile economice
Pe langa problemele politice si militare, deciziile interne ale lui Zelenski sunt criticate deschis de oficiali americani. Un membru al administratiei Trump a declarat pentru The New York Post ca liderul ucrainean a facut o greseala majora prin adoptarea unei legi care interzice bisericile afiliate Bisericii Ortodoxe Ruse.

„La fel ca Papa, nici eu nu sunt fanul celor care interzic bisericile”, a spus oficialul, sugerand ca politica lui Zelenski este vazuta negativ nu doar in sfera diplomatica, ci si in ceea ce priveste libertatea religioasa.

De asemenea, analistii politici sunt de parere ca Trump urmareste o inlocuire a actualului lider ucrainean cu o figura mai deschisa catre negocieri, fie din randul militarilor, fie din mediul de afaceri, cu care ar putea ajunge mai usor la un acord favorabil Statelor Unite.

Cine ar putea prelua conducerea Ucrainei?

O intrebare esentiala care se ridica in contextul acestor tensiuni este: cine ar putea conduce Ucraina daca Zelenski ar fi inlaturat?

Potrivit surselor din administratia Trump citate de The New York Post, in acest moment nu exista un candidat clar pe care SUA sa il sprijine pentru a prelua conducerea Ucrainei. Cu toate acestea, oficialii americani insista asupra necesitatii organizarii rapide a alegerilor, in ciuda faptului ca Ucraina se afla sub legea martiala.

Tensiuni vechi: conflictul dintre Trump si Zelenski dateaza din 2019

Actuala situatie nu este un incident izolat. Tensiunile dintre cei doi lideri au inceput inca din 2019, cand Trump i-a cerut lui Zelenski sa deschida o investigatie asupra companiei Burisma Holdings, unde Hunter Biden, fiul actualului presedinte american Joe Biden, avea un rol bine platit.

La acel moment, Zelenski a reusit sa evite un scandal major, afirmand public ca nu a fost presat de Trump in timpul convorbirii telefonice care a generat un val de controverse. Cu toate acestea, democratii din Congres au folosit aceasta situatie pentru a-l pune sub acuzare pe Trump, acuzatii din care acesta a fost ulterior achitat.

Acum, cu Trump din nou in functie, aceste tensiuni revin in prim-plan, iar relatia dintre Washington si Kiev pare mai fragila ca oricand.

Care este viitorul relatiei dintre SUA si Ucraina?

In acest moment, viitorul relatiei dintre cele doua tari este incert. The New York Post noteaza ca vicepresedintele JD Vance l-a avertizat deja pe Zelenski sa evite criticile la adresa lui Trump, in timp ce Elon Musk a intervenit in dezbatere cu un mesaj dur pe platforma X, acuzandu-l pe liderul ucrainean ca „vorbeste prea mult” in timp ce soldatii mor pe front.

Un posibil punct de reconciliere ar putea fi un nou acord economic. Potrivit unor surse, Zelenski ar lua in calcul semnarea unui contract privind exploatarea metalelor rare, un gest care ar putea schimba dinamica relatiei dintre cele doua administratii.

Indiferent de evolutia evenimentelor, un lucru este cert: relatia dintre Trump si Zelenski se afla intr-un moment critic, iar viitorul Ucrainei in contextul geopolitic global este mai incert ca niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.