Tu ce citesti vara aceasta? Daca nu ai inca un raspuns la aceasta intrebare, ne-am hotarat sa-ti facem noi o sugestie sub forma lui The Rum Diary, sau Jurnalul unui iubitor de rom, asa cum a fost tradus la noi. Iti vom detalia in cele ce urmeaza de ce merita aceasta carte savurata, mai ales cu un pahar de rom langa. Daca n-ai la indemna cartea sau bautura, stai fara griji, ambele pot fi procurate foarte usor! Poti comanda aceasta carte de la orice librarie online cat de cat decenta, si o poti citi chiar si engleza pentru o experienta si mai autentica. In ce priveste bautura, o sa poti gasi rom la preturi bune tot pe net. Gata de lectura?
Autorul nonconformist
Cartea este scrisa de regretatul Hunter S.Thompson, jurnalist si autor american. Poate cea mai cunoscuta opera a sa este Fear and Loathing in Las Vegas, aparuta in 1971. La fel ca Jurnalul unui iubitor de rom si aceasta opera are adanci radacini autobiografice. De altfel, Hunter S.Thompson este creditat si cu inventarea jurnalismului de tip Gonzo, un stil de a raporta evenimentele in care reporterul devine actorul principal al actiunii povestite. Autorul este de asemenea cunoscut pentru promovarea si folosirea drogurilor psihedelice, a alcoolului si a armelor de foc, asadar avem de-a face cu o figura destul de emblematica. Tipul “baiatului rau” acesta a avut mereu puncte de vedere indreptate spre libertarianism si dispret pentru toate formele de autoritate. Un rebel innascut, acesta si-a luat propria viata in 2005, la varsta de 67 de ani.
Subiectul intrigant
Inceputa in 1959, pe cand Hunter S.Thompson avea doar 22 de ani, cartea descrie aventurile lui Paul Kemp, un jurnalist independent care se trezeste aruncat intr-o poveste de dragoste plina de gelozie, tradari si porniri alcoolice, toate in atmosfera psihedelica a orasului San Juan, Puerto Rico. Urmarirea dorintelor erotice il conduce pe Kemp intr-o lume senzuala si misterioasa dar plina de coruptie si scheme rapide de imbogatire care nu exclud omuciderile.
Asa cum spuneam si mai sus, si acest roman este inspirat din viata autorului, acesta calatorind in 1960 in Puerto Rico pentru a scrie pentru un ziar sportiv. Relatia cu colegii acestuia pare sa puna bazele romanului. Se pare ca intentia lui Thompson fusese sa scrie urmatorul mare roman american care sa detroneze Marele Gatsby. Desi scrisa in 1959, cartea nu a fost publicata pana in 1998. Manuscriptul a fost descoperit de actorul Johnny Depp, prieten cu Thompson. Se pare ca autorul a publicat romanul si la insistentele prietenului sau, cel care a jucat rolul principal in adaptarea cinematografica a Fear and Loathing in Las Vegas, cat si in The Rum Diary.
De ce merita citita?
Motivul principal pentru care merita sa citesti Jurnalul unui iubitor de rom este chiar atmosfera creata de aceasta naratiune, atmosfera care se potriveste perfect cu o dupa-amiaza de relaxarea in compania bauturii preferate. Cel mai frapant aspect al cartii este chiar vocea narativa a lui Thompson si stilul in care viata lui Paul Kemp este povestita, in capitole scurte, dar intense. Kemp nu este cu siguranta un erou, dar pare sa fie cel mai cu capul pe umeri personaj din aceasta menajerie de ciudati ilustrata de roman.
Nu citi aceasta carte daca te astepti la meditatii filozofice pe tema sensului vietii sau un subiect care sa te captiveze profund. Povestea spusa trateaza experientele unui individ plin de neajunsuri, dar miscator de uman. Jurnalul unui iubitor de rom este o carte profund atmosferica si amuzanta care nu se ia mai deloc in serios.
Asadar, ti-am trezit curiozitatea?