Care sunt metalele pretioase si ce trebuie sa stii despre ele?

Exista multe materiale care costa mult: diamantele, cristalele din care sunt facute pahare cristal Bohemia, rubinele, o multime de metale, precum si foarte multe materiale organice, pot avea preturi considerabile.Dintre metale insa, doar 3 sunt considerate a fi metale pretioase: aurul, argintul si metalele platinice ( platina, paladiu, ruteniu, rhodiu, osmiu, si iridiu ).

Ce trebuie sa stii despre fiecare dintre aceste metale?

Aurul. Este un metal de culoare galbena, stralucitor, maleabil si ductil, care a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri la fabricarea obiectelor de arta, a monedelor si a bijuteriilor. Una dintre calitatile acestui material este ca nu se oxideaza in aer sau apa, ceea ce il face prima optiune pentru bijutieri.

Majoritatea obiectelor din aur nu sunt din aur pur, ci sunt combinate cu alte metale. Motivul este simplu: aurul este cel mai moale metal din lume si nu isi poate pastra forma in forma pura. De regula, materialelecu care este amestecat sunt cuprul, argintul sau zincul.

Puritatea unei piese din aur este masurata in carate. O piesa de aur de 24 de carate are o puritate de 999%, o piesa de 18 carate are o puritate de 750%, una de 14 carate are o puritate de 585% iar una de 9 carate are 375% puritate.

Platina. Este cel mai nobil si cel mai scump metal. Culoarea naturala a acestui material este albul, ceea ce face ca bijuteriile sa straluceasca fara a avea nevoie de rodinare. Platina are mai multe calitati care o fac foarte apreciata: nu provoaca alergii, nu are nevoie de aliaje care sa se regasesca intr-o proportie foarte mare ( cel mai adesea puritatea platinii este de 95%) si isi pastreaza stralucirea pentru foarte mult timp. Din pacate, prelucrarea platinei este destul de complexa si delicata, ceea ce face acest metal sa aiba un pret mai mare.

Argintul. Este un metal pretios de culoare alba-cenusie, foarte maleabil si ductil. Este folosit in industria bijuteriilor, a pieselor de decor ( Vezi cateva icoane de argint si elemente decorative ) si in baterea monedelor. Printre propruietatile foarte atractive ale argintului se numara faptul ca are conductabilitate termica foarte buna. La fel ca si in cazul aurului, argintul este moale si nu poate fi folosit ca atare in realizarea bijuteriilor. Tocmai de aceea, este aliat cu cuprul.

Toate cele 3 materiale pretioase sunt o investitie importanta, pe termen lung si foarte lung. Daca vrei sa oferi un cadou perfect, asadar, o piesa din aur, argint sau platina este solutia perfecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.