Exista mai multe beneficii pentru sanatate pe care produsele apicole, cum ar fi mierea, propolisul si laptisorul de matca, le “ofera” diferitelor tipuri de boli. In plus, multe dintre aceste produse apicole naturale sunt niste alimente gustoase si cat se poate de hranitoare. In acest articol vom afla efectele mierii, propolisului si laptisorului de matca asupra diferitelor boli.
Exista multe beneficii pentru sanatate ale mierii, cum ar fi inhibarea microbiana, vindecarea ranilor si efectele acesteia asupra altor boli. S-a constat ca propolisul are diferite beneficii pentru sanatate legate de tulburari gastro-intestinale, alergii si probleme ginecologice, orale si dermatologice.
Laptisorul de matca este bine cunoscut pentru efectele sale protectoare asupra sanatatii reproducerii, tulburarilor neurodegenerative, vindecarii ranilor si imbatranirii. Cu toate acestea, mecanismele exacte de actiune a mierii, propolisului si laptisorului de matca asupra bolilor si activitatilor mentionate mai sus nu au fost complet elucidate, iar cercetari suplimentare se fac pentru a explica contributiile lor exacte.
Apicultura este stiinta si arta prelungirii, sustinerii si pastrarii sanatatii prin utilizarea produselor albinelor, cum ar fi miere, paine de albine, venin de albine, polen de albine, propolis si laptisor de matca. In ultimii ani, s-a vazut aplicarea rapida a produselor apicole atat in medicina traditionala, cat si in cea moderna.
In prezent, multe studii vizeaza investigarea beneficiilor asupra sanatatii si a proprietatilor farmacologice ale produselor apicole datorita eficacitatii lor, ceea ce duce la dezvoltarea in crestere a extractelor si cremelor, dar si a alimentelor ce pot deriva din aceste produse. Aceste efecte contribuie pozitiv la mentinerea sanatatii excelente, bunastarea si reducerea bolilor cronice. Sa le luam pe rand.
Mierea este un lichid dulce procesat de albina. Mierea este recunoscuta la nivel mondial datorita componentelor sale nutritive ridicate, care sunt benefice pentru sanatatea umana. A fost folosita in mod traditional de egipteni, greci, romani si chinezi pentru a vindeca ranile si bolile intestinului, inclusiv ulcerele gastrice. De asemenea, a fost folosita ca remediu pentru tuse, dureri in gat si dureri de urechi. Pe langa utilizarea externa, mierea este folosita si intern ca aliment functional pentru a furniza energie si hrana pentru a spori functionarea organelor vitale din corp.
Acest lucru a fost pus in practica inca din cele mai vechi timpuri. Componentele active ale mierii, cum ar fi glucoza, fructoza, flavonoidul, polifenolii si acizii organici, joaca un rol important in calitatea sa. Mierea este produsa in multe tari din intreaga lume si este recunoscuta ca un medicament important, precum si ca aliment care furnizeaza energie datorita proprietatilor sale functionale si valorilor nutritive. In plus, mierea este bine cunoscuta pentru activitatile sale biologice, fiziologice si farmacologice.
Propolisul este in general cunoscut sub numele de „lipici pentru albine”, care este un nume generic ce se refera la substanta rasinoasa acumulata de albine de la diferite tipuri de plante. Cuvantul „propolis” este derivat din greaca si insemna aparare (pro) si oras sau comunitate (polis), adica stupul, cu alte cuvinte. Propolisul functioneaza pentru etansarea gaurilor si fisurilor si pentru reconstructia stupului.
Este, de asemenea, utilizat pentru netezirea suprafetei interioare a stupului, pastrarea temperaturii interne a stupului (35 ° C), prevenirea intemperiilor si invaziei de catre pradatori. In plus, propolisul intareste peretele celular si contribuie la un mediu intern aseptic. Propolisul devine in general moale si lipicios la incalzire. De asemenea, are un miros placut. Propolisul si extractele sale au numeroase aplicatii in tratarea diferitelor boli datorita proprietatilor sale antiseptice, antiinflamatoare, antioxidante, antibacteriene, antimicotice, antifungice, antiulceroase, anticancerigene si imunomodulatoare.
Laptisorul de matca, o substanta asemanatoare jeleului vascos, este o forma de secretie a glandelor hipofaringiene si mandibulare ale albinelor lucratoare. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de „superaliment” care este consumat exclusiv de Regina. Laptisorul de matca este, de asemenea, oferit ca hrana larvelor albinelor. Este nutritia exclusiva oferita larvelor tinere imature in primele 2-3 zile de maturare, pe langa faptul ca este folosita ca hrana speciala pentru albina regina pe parcursul intregului ciclu de viata.
Royalactina este principalul compus din laptisorul de matca care permite schimbarea morfologica a unei larve in albina regina. Acest superaliment este un motiv pentru longevitatea albinei regine in comparatie cu celelalte albine. Laptisorul de matca este utilizat pe scara larga ca complex alimentar dietetic pentru a ajuta la combaterea diferitelor afectiuni cronice de sanatate. In plus, este unul dintre remediile perfecte pentru om atat in medicina traditionala, cat si in cea moderna. Multe activitati farmacologice, cum ar fi efectele antibacteriene, antitumorale, antialergice, antiinflamatorii si imunomodulatoare, i-au fost, de asemenea, atribuite laptisorului de matca.
Compozitia chimica a mierii, propolisului si laptisorului de matca
Mierea este cunoscuta si ca o solutie de zahar suprasaturat. Mierea naturala este compusa din 82,4% carbohidrati, 38,5% fructoza, 31% glucoza, 12,9% alte zaharuri, 17,1% apa, 0,5% proteine, acizi organici, multiminerali, aminoacizi, vitamine, fenoli si o multitudine de alti compusi minori. In plus, mierea consta din cantitati minore de componente bioactive, inclusiv acid fenolic, flavonoid si α-tocoferol. Componentele din miere cu beneficii pentru sanatate includ acizii fenolici, flavonoizii, acidul ascorbic, proteinele, carotenoizii si anumite enzime, cum ar fi glucoza oxidaza si catalaza.
Propolisul este a treia componenta importanta a produselor apicole. Este compus in principal din rasina (50%), ceara (30%), uleiuri esentiale (10%), polen (5%) si alti compusi organici (5%) . Compusii fenolici, esterii, flavonoizii, terpenele, beta-steroizii, aldehidele aromatice si alcoolii sunt compusii organici importanti prezenti in propolis. Propolisul contine, de asemenea, vitamine importante, precum vitaminele B1, B2, B6, C si E si minerale utile precum magneziu, calciu, potasiu, sodiu, cupru, zinc, mangan si fier.
Laptisorul de matca este format din apa (50% –60%), proteine (18%), carbohidrati (15%), lipide (3% –6%), saruri minerale (1,5%) si vitamine. Pe baza analizei spectrometrice moderne, in laptisorul de matca au fost detectati aproximativ 185 de compusi organici. Royalactina este cea mai importanta proteina prezenta in laptisorul de matca.
Acidul gras, proteinele, oxidul de adenozin monofosfat N1, adenozina, acetilcolina, polifenoli si hormoni precum testosteronul, progesteronul, prolactina si estradiolul sunt alte componente bioactive utile raportate ca sunt prezente in laptisorul de matca.Produsele naturale ale stupului sunt o adevarata minune pentru sanatate si frumusete. Nu ezita sa le folosesti pentru tine si pentru familia ta!