Care sunt avantajele unui smart home?

0
180

Ideea de smart house a aparut in urma cu aproape 100 de ani, mai exact in 1933. La Targul Mondial din Chicago s-a prezentat ideea unui robot numit ” Alpha”, care urma sa preia o parte din treburile gospodaresti prin simpla comanda vocala.

Aproape doua decenii mai tarziu, Emil Mathias din Michigan a reusit sa transforme ideea in realitate. Este adevarat ca s-a folosit de apasarea unui buton, in locul comenzii vocale,  pentru a-si automatia perdelele sau macinarea cafelei, insa a fost un pas urias.

Astazi, complexitatea casei inteligente este una greu de imaginat in urma cu 100 de ani. Cu ajutorul conexiunii la internet, casa poate sa fie controlata de la distanta si permite lucruri demne de magicieni. Frigiderul, aparatul de aer conditionat, televizorul, jaluzelele, aspiratorul, becurile si o multime de alte electronice si electrocasnice pot fi controlate direct de pe telefonul mobil.

Care sunt principalele avantaje ale casei inteligente?

Avantajele sunt uriase, cel mai mare fiind si cel mai evident: confortul. Cei care au o casa inteligenta se bucura de un confort sporit, dispozitivele din casa putand fi programate in functie de nevoile fiecarui utilizator.

Un al doilea avantaj este siguranta. Exista o multime de elemente destinate sigurantei, care fac parte din categoria de gadgeturi smart: yale smart, camere video cu senzori de miscare, alarme care pot bloca automat usile, etc. Siguranta este mai complexa ca niciodata si le permite proprietarilor de cladiri sa isi controleze foarte bine proprietatile. Acestia pot seta sistemele sa se deschida pe baza de coduri, de comenzi vocale sau chiar de amprente.

Al 3-lea mare avantaj este economia, care se contureaza pe mai multe planuri. Exista o economie de timp, fiind eliminate o multime de treburi gospodaresti care in mod normal ar fi ocupat ore intregi si exista economie financiara. Dat fiind faptul ca sistemele de incalzire sau sistemele de ventilatie pot fi controlate de la distanta, acestea pot sa porneasca du cateva minute inainte ca o persoana sa ajunga acasa, ceea ce ofera o doza de confort maxima si elimina consumul inutil de energie.

Exista, intr-adevar si dezavantaje. Poate cel mai mare dezavantaj este cel financiar, o casa smart fiind destul de costisitoare la inceput. Per total insa, acest dezavantaj se amortizeaza in timp prin economiile pe care le genereaza, ceea ce face casa inteligenta sa fie o investitie inteligenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.