Care este diferenta dintre un aparat foto mirrorless si unul DSLR?

0
98

Aparatele foto mirrorless au evoluat considerabil si, contrar dimensiunii compacte, sunt comparabile cu DSLR-urile. Tine cont ca fiecare model, indiferent de categoria din care face parte, are atat avantaje, cat si puncte mai putin bune. Iata in acest articol cateva diferentele generale pe care sa le iei in considerare inainte de a face o achizitie.

Dimensiuni si greutate

Portabilitatea este unul dintre principalele puncte forte ale unor aparate foto mirrorless profesionale. Mai exact, acestea au dimensiuni reduse si o greutate mai mica fata de un DSLR, ceea ce le face usor de transportat. De asemenea, sunt avantajoase cand faci fotografii sau filmezi pentru o perioada mai lunga, deoarece nu iti oboseste repede mana.

Vizorul optic vs. electronic

Aparatele mirrorless sunt mai compacte comparativ cu un DSLR, in principal, datorita eliminarii vizorului optic si inlocuirii acestuia cu unul electronic. Pentru unii fotografi, insa, este mult mai important sa vada imaginea reala, fara intarziere, iar tehnologia aparatelor profesionale se dezvolta permanent in aceasta directie.

Durata bateriei

In general, DSLR-urile au o durata de functionare a bateriei mai mare decat a aparatelor mirrorless, care trebuie sa asigure dispunerea imaginilor pe ecranul LCD sau in vizorul electronic. Totusi, daca preferi sa fotografiezi in modul live view, un model clasic nu va rezista la fel de mult ca unul mirrorless.

Controlul manual si modul auto

Majoritatea aparatelor mirrorless includ aceleasi moduri manuale ca ale DSLR-urilor: P (Program), A (Aperture Priority), S (Shutter Priority) si M (Manual options). Daca esti fotograf incepator sau vrei sa experimentezi cu setarile auto, este mai important modelul pe care il ai, decat categoria din care face parte aparatul.

Viteza de declansare

Atat aparatele DSLR, cat si cele mirrorless sunt capabile sa faca fotografii cu un shutter speed foarte rapid si, in acelasi timp, sa obtina o calitate buna a imaginilor surprinse in rafala. Intarzierea de declansare, asa numitul lag, este insesizabila.

Focalizarea automata

De cele mai multe ori, DSLR-urile au un sistem de autofocus mai precis cand vine vorba de fotografie, iar aparatele mirrorless se descurca mai bine in cazul videourilor. O comparatie eficienta se poate face mai degraba intre modele decat intre categorii de produse.

Versatilitate

Daca ai nevoie de un aparat foto versatil, trebuie sa tii cont de modul in care se comporta modelul ales de tine in lumina slaba, la detectarea subiectilor in miscare, la video etc. In general, DSLR-urile sunt preferate pentru fotografia de noapte, in timp ce un mirrorless este recomandat pentru inregistrarea filmuletelor.

Accesorii foto

Pentru DSLR-uri ai o oferta vasta de obiective foto si accesorii pe care le poti schimba usor. In schimb, pentru aparatele mirrorless nu exista o varietate atat de mare, insa sunt din ce in ce mai multe extensii disponibile.

Fa o lista cu nevoile si asteptarile tale de la un aparat foto profesional, pentru a putea compara eficient modelele disponibile pe piata. Ia in calcul punctele forte si cele mai putin bune ale clasicelor DSLR-uri si ale variantelor mai noi mirrorless.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.