Candidatura lui Calin Georgescu, respinsa oficial: protestatarii devin violenti, iar jandarmii intervin in fortaAlegeri prezidentiale 2025

Biroul Electoral Central (BEC) s-a reunit duminica seara, la ora 18:00, pentru a lua o decizie privind validarea sau invalidarea candidaturilor pentru alegerile prezidentiale programate in luna mai. Una dintre cele mai controversate decizii a fost respingerea candidaturii lui Calin Georgescu, ceea ce a starnit un val de reactii, atat in randul sustinatorilor sai, cat si pe scena politica.

Tensiunile au escaladat rapid in fata sediului BEC, unde un grup de manifestanti a inceput sa protesteze violent impotriva hotararii. S-au inregistrat incidente grave, printre care aruncarea cu pietre si petarde, incendierea mobilierului stradal si rasturnarea unui autoturism apartinand unei televiziuni.

Motivul oficial al respingerii candidaturii lui Calin Georgescu

Decizia Biroului Electoral Central s-a bazat pe nereguli in procesul de inregistrare a candidaturii. Documentul oficial emis de BEC mentioneaza ca Georgescu nu a respectat regulile campaniei electorale stabilite la scrutinul precedent, ceea ce l-a descalificat automat din cursa prezidentiala.

„Este inadmisibil sa se considere ca aceeasi persoana indeplineste conditiile pentru a accede la functia de Presedinte al Romaniei, atata timp cat regulile privind desfasurarea campaniei electorale au fost incalcate in trecut”, se precizeaza in motivarea oficiala.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea Constitutionala in termen de 24 de ore.

In cadrul votului din BEC, 10 judecatori au votat impotriva candidaturii, in timp ce 4 s-au exprimat in favoarea acesteia. Cei care au sustinut candidatura lui Georgescu sunt reprezentantii partidelor SOS, POT, AUR si USR.

Proteste violente in fata sediului Biroului Electoral Central

Odata anuntata respingerea candidaturii, in fata BEC s-au strans sute de sustinatori ai lui Calin Georgescu, iar protestul a degenerat rapid in confruntari violente cu fortele de ordine.

Principalele incidente inregistrate:

  • Aruncarea cu pietre, petarde si obiecte contondente asupra jandarmilor;
  • Incendierea unor obiecte din mobilierul urban;
  • Rasturnarea unui autovehicul apartinand unei televiziuni;
  • Fortarea gardurilor metalice montate de jandarmi pentru protectie;
  • Atacuri asupra jurnalistilor prezenti la fata locului.

Intr-o incercare de a dispersa manifestantii agresivi, Jandarmeria a folosit pulverizatoare cu substanta iritant-lacrimogena. Autoritatile au avertizat publicul sa nu se expuna pericolului si sa evite zona.

Un jandarm a fost ranit in timpul confruntarilor, fiind lovit cu un obiect contondent in casca de protectie. De asemenea, o femeie care a incercat sa forteze bariera de protectie a fost imobilizata si urcata intr-o duba a jandarmeriei.

Jandarmeria a transmis un comunicat oficial in care subliniaza ca orice persoana care se face vinovata de acte de violenta va fi identificata si sanctionata conform legii.

Reactia lui Calin Georgescu: „Europa este o dictatura, Romania sub tiranie”

La scurt timp dupa ce Biroul Electoral Central a respins candidatura sa, Calin Georgescu a reactionat printr-un mesaj postat pe platforma X (fostul Twitter), unde a transmis in limba engleza:

„Este o lovitura directa in inima democratiei de pretutindeni. Mai am un singur mesaj. Daca democratia din Romania cade, intreaga lume democratica va cadea. Acesta e doar inceputul. Europa este o dictatura, Romania este sub tiranie.”

Declaratia sa a fost preluata rapid de sustinatorii sai, iar mesajul a fost redistribuit de mii de utilizatori in doar cateva ore.

Reactii politice: opozitia acuza un „abuz”

Dupa ce decizia BEC a fost facuta publica, liderii partidelor care il sustin pe Calin Georgescu au reactionat vehement.

George Simion (AUR):

„Respingerea dosarului de candidat a lui Calin Georgescu este un nou abuz si o continuare a loviturii de stat data pe 6 decembrie. Jos Ciolacu, jos dictatorii!”

Anamaria Gavrila (POT):

„Suntem in dictatura. 10 oameni la 4 au votat impotriva dosarului lui CG la BEC desi dosarul era perfect legal.”

Pe de alta parte, politicienii din tabara adversa au salutat decizia BEC, argumentand ca procesul electoral trebuie sa ramana unul transparent si corect.

Cum s-au desfasurat depunerile de candidaturi?

Primul candidat care si-a depus oficial candidatura la BEC a fost Nicusor Dan, actualul primar al Capitalei, care a venit vineri, la ora 12:00, avand peste 200.000 de semnaturi de sustinere.

La doar patru ore distanta, si-a depus candidatura si Calin Georgescu, insotit de cateva sute de simpatizanti. Aparitia acestuia a fost marcata de haos si scandari in fata sediului BEC, ceea ce a necesitat interventia jandarmilor.

Duminica, la ora 13:00, si-a depus candidatura si Crin Antonescu, sustinut de coalitia de guvernare, iar la iesirea din sediul Biroului Electoral Central a declarat:

„Voi uni aceasta natiune, voi intari aceasta natiune.”

In acelasi timp, zeci de simpatizanti ai lui Calin Georgescu au ramas in fata BEC, asteptand decizia finala cu privire la validarea candidaturilor.

Ce urmeaza?

Conform legislatiei in vigoare, deciziile Biroului Electoral Central pot fi contestate la Curtea Constitutionala in termen de 24 de ore. In cazul lui Calin Georgescu si Nicusor Dan, membrii BEC trebuie sa ia o hotarare finala pana la miezul noptii de duminica.

In ceea ce priveste candidatura lui Crin Antonescu, termenul-limita pentru validare sau respingere este marti, la ora 24:00.

Pana sambata, la ora 16:00, au fost depuse peste 1.200 de contestatii impotriva candidaturii lui Calin Georgescu si aproximativ 300 impotriva lui Nicusor Dan.

Situatia ramane tensionata, iar decizia finala a Curtii Constitutionale ar putea schimba complet dinamica alegerilor prezidentiale din 2025.

Sursa foto : Facebook /Calin Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.