Când este recomandat să porți aparatul dentar

Aparatele dentare sunt dispozitive medicale, utilizate pentru corectarea poziției maxilarului nealiniat și a dinților înghesuiți sau strâmbi. Cel mai indicat este montarea aparatelor dentare în adolescentă, însă foarte multe persoane adulte beneficiază de montarea unui aparat dentar invizibil mai târziu în viață. 

Succesul tratamentului cu un aparat dentar variază în funcție de vârsta la care începe și de obiectivele stabilite pentru respectiva procedură. Chiar dacă medicul dentist este familiarizat cu procedura de montare și tratament cu aparate dentare, doar medicul ortodont este cel care poate poate recomanda procedura corectă și care poate stabili rezultate realiste ce pot fi atinse. 

Vârsta de 7 ani este un moment potrivit pentru a începe o discuție cu medicul stomatolog referitor la necesitatea purtării unui aparat dentar. Începând cu vârsta de 12 ani și toată adolescența, aparatele dentare pot fi purtate cu succes, intervenția ortodontică având cele mai bune rezultate. 

Există unele situații în care aparatele dentare vor fi utilizate pentru a repoziționa dinții adulți în gura copilului, pentru a face mai mult spațiu în maxilar, pentru dinții adulți noi și emergenți. Uneori, este mai ușoară obținerea unor dinți permanenți drepți și corect aliniați, făcând spațiu acolo unde este nevoie, înainte ca dinții să apară complet. 

Un alt factor important pentru care se recomandă montarea de aparate dentare la pacienții mici, se referă la utilitatea acestora în corectarea unor mușcături incorecte, care se pot agrava pe măsură ce copilul crește. Este un tratament ortodontic preventiv extrem de valoros, care poate ajuta la alinierea mușcăturii și îndreptarea rapidă a dinților. 

Adolescența timpurie, sau perioada între 10 și 14 ani, este considerată momentul ideal pentru montarea unui aparat dentar. Acest lucru se datorează faptului că preadolescenții și adolescenții tineri au toți dinții adulți pe poziții, iar țesutul maxilar este destul de moale astfel încât să facă repoziționarea dinților un proces destul de facil. Vârsta ideală pentru montarea unui aparat dentară este stabilită în funcție de erupția majorității dinților și existența dinților permanenți. 

Aparatele dentare au cele mai rapide și ușor obținute rezultate dacă sunt montate după pierderea tuturor dinților de lapte, dar nu înainte de apariția celui de-al doilea molar, care se întâmplă undeva între 11 și 13 ani. În plus, îngrijirea orală adecvată și curățarea regulată sunt foarte importante pentru pacienții purtători de aparate dentare. Procesul de curățare este mai complicat decât cel cu care sunt obișnuiți majoritatea copiilor, din acest motiv poate fi o idee bună amânarea montării unui aparat dentar până obiceiurile de curățare sunt mai evoluate. 

Cu toate acestea, îngrijirea ortodontică este un tratament flexibil, care poate avea rezultate benefice la orice vârstă sau etapă a vieții. Cu ajutorul ei se pot îndrepta dinții, se pot remedia problemele de distanțare, se pot corecta nealinierile și se  poate obține un zâmbet frumos. 

Aparatele dentare pentru adulți sunt la rândul lor destul de frecventele, iar rezultatele sunt în marea majoritate favorabile. Purtarea unui aparat dentar, mai ales la vârsta adultă, depășește factorul estetic, ducând în zona de prevenție și corectare medicală a unor afecțiuni, astfel:

  • Dinți vizibil strâmbi sau înghesuiți
  • Dificultăți în folosirea aței dentare 
  • Mușcături accidentale frecvente ale limbii
  • Mușcătură incorectă, care nu permite relaxarea mușchilor mandibulei
  • Dificultăți de vorbire sau de pronunțare a anumitor sunete
  • Sunete ca niște trosnituri la mestecat

Există o mulțime de motive obiective pentru care adulții pot alege să poarte aparate dentare la maturitate. În primul rând, este foarte posibil ca aparatul dentar să nu fi fost o opțiune pentru ei în tinerețe, să nu fi avut posibilitățile financiare necesare ori existența altor probleme medicale. Niciodată nu este prea târziu pentru începerea unui tratament ortodontic cu aparat dentar, dacă există resursele, timpul și recomandarea medicului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.