Cand este cazul sa iti faci un test rapid Covid

Pe langa faptul ca tot mai multi dintre noi isi fac vaccinul sau l-au facut deja, necesitatea efectuarii unui test rapid antigen Covid nu a disparut.Una dintre cele mai rezonabile masuri care poate incetini raspandirea coronavirusului o reprezinta testele rapide fiabile. Cu ajutorul unui test rapid Covid Dr. SMART se vor putea identifica persoanele infectate si, eventual, vor putea fi depistate „punctele fierbinti” de raspandire a infectiei.

Intrebare frecventa:

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le au oamenii in momentul de fata este urmatoarea: „M-am intors dintr-o calatorie in afara tarii. Trebuie sa-mi fac un test rapid Covid?”.

Raspuns:

Daca o persoana s-a intors dintr-o zona cu risc ridicat este recomandabil sa faca un test rapid antigen COVID chiar daca nu prezinta niciun simptom al bolii. Este o decizie justificata  atunci cand vrei sa ii protejezi pe cei dragi si sa te asiguri ca nu esti purtator al virusului.

Cum se face testul?

Testul rapid imunocromatografic de detectare calitativa a antigenelor Covid poate depista prezenta coronavirusului in probe de saliva, exsudat faringian sau nazofaringian. Testele de saliva  sunt preferate pentru ca recoltarea probei este  cea mai simpla, neinvaziva si confortabila.

Cateva picaturi de saliva sunt necesare pentru a fi amestecate cu un reactiv special si apoi transferate pe caseta de testare, pe care, daca antigenele virale sunt prezente, va aparea o linie colorata in zona de test.Aceasta indica un rezultat pozitiv, ceea ce inseamna o „incarcatura virala” peste limita de detectabilitate a testului si deci o infectare cu coronavirus.

In ce caz este recomandabil sa faci testul antigene Covid-19

Chiar daca nu doar infectia cu Covid-19 prezinta simptome ca tuse, febra, lipsa mirosului sau cefalee, este recomandabil sa faci un test ca sa te asiguri.Relevanta testelor depinde de perioada in care au fost facute, deoarece incarcatura virala este maxima aproape de momentul debutului simptomelor si dureaza si cateva zile dupa aceea (este vorba de aproximativ 1- 7 zile).

Se recomanda sa iti faci un test rapid Covid Dr. SMART daca:

  1. Ai semne sau simptome de boala
  2. Nu ai simptome de boala, dar ai contactat o persoana infectata si depistata pozitiv
  3. Ai fost intr-un mediu cu risc mare de transmitere
  4. Pentru screening rapid al persoanelor asimptomatice in situatii in care se cere acest lucru (la locul de munca, pentru o angajare, intr-o institutie sanitara, pentru a putea calatori in alte tari, pentru a participa la diverse evenimente sociale si culturale, etc.)

 Testele rapide antigen pot fi achizionate acum si de la farmacii sau online, si sunt extrem de utile pentru a ne ajuta in citeva minute sa depistam o infectie activa COVID-19.Cu ajutorul rezultatelor testului  se va decide ce trebuie facut in continuare – fie  internare intr-o institutie medicala sau, in cazul simptomelor usoare ale bolii, carantina la domiciliu a persoanei confirmate pozitiv,   sau sa putem sa ne continuam linistiti viata alaturi de cei dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.