Boala Alzheimer – Cauze, simptome ale bolii, factori de risc si diagnostic

Conform statisticilor din domeniul medical, la fiecare 3 minute o persoana este diagnosticata cu boala Alzheimer la nivel mondial. Vorbim despre o afectiune medicala care are un impact major atat asupra persoanei care este diagnosticata cu aceasta boala, cat si asupra membrilor familiei.

La fel ca in cazul altor afectiuni medicale, si in cazul bolii Alzheimer este important sa fie cunoscute care pot fi cauzele care duc la aparitia bolii, care sunt simptomele acestei afectiuni si care sunt factorii de risc.

Ce este boala Alzheimer si care sunt simptomele?

Boala Alzheimer este o afectiune progresiva care in timp contribuie la degenerarea celulelor neuronale si ulterior duce la moartea acestora. Vorbim despre afectiunea medicala cea mai comuna care duce la aparitia dementei, fapt ce consta in declinul progresiv al gandirii si al abilitatilor sociale. Conform statisticilor Alzheimer este afectiunea care contribuie in 60-80% din cazuri la dementa.

Alzheimer este o boala care este specifica imbatranirii. Exista mai multe simptome care pot fi asociate cu aceasta afectiune. Daca tulburarile de memorie ocazionale pot fi considerate ca fiind normale, in cazul bolii Alzheimer simptomele sunt mult mai persistente si avanseaza pana cand afecteaza activitatile casnice si cele profesionale.

Principalele simptome ale pacientilor care sufera de Alzheimer se refera la tulburarile de personalitate (confuzie, suspiciune, dependenta de alt membru al familiei), tulburari de gandire, tulburari de limbaj, tulburari de dispozitie, tulburari cognitive, dezorientare frecventa, halucinatii, teama obsesiva de persecutie si de furt, lipsa de interes pentru activitatile zilnice si fata de familie sau prieteni, ori agresiune verbala sau fizica in raport cu obiectele sau persoanele cu care interactioneaza.

Principalii factori de risc in cazul bolii Alzheimer

In situatia bolii Alzheimer principalul factor de risc care poate duce la aparitia bolii este varsta. Aceasta afectiune se regaseste cel mai frecvent la persoanele de peste 65 ani. Un alt factor de risc este ereditatea.

Riscul de aparitie a bolii Alzheimer este mai mare in situatiile in care rudele de gradul I au fost afectate de aceasta boala. Tot in randul factorilor de risc este si sexul. Conform studiilor in randul femeilor exista un risc mai mare de a face Alzheimer prin prisma duratei mai mare de viata.

Un factor de risc il reprezinta si stilul de viata. Persoanele sedentare, care consuma alcool in exces si au o alimentatie nesanatoasa sunt mai predispuse la aceasta afectiune. In acelasi timp si persoanele cu hipertensiune arteriala, diabet necontrolat sau care au avut diferite traumatisme celebrale pot fi mai predispuse bolii Alzheimer.

Nu in ultimul rand nivelul educational poate fi un factor de risc. Este demonstrat de catre studiile de specialitate faptul ca un nivel educational scazut se asociaza adesea cu boala Alzheimer.

Diagnosticarea bolii Alzheimer

Pentru punerea diagnosticiului bolii Alzheimer se poate apela la diferite metode. Acestea vizeaza evaluarea cognitiva, folosirea markerilor imagistici si evaluarea biologica. Acuratetea acestor metode efectuate intr-un centru medical este de 90%. Pentru evaluarea cognitiva sau utilizarea markerilor imagistici poti apela la Centrul Medical ProMemoria. Detalii suplimentare pot fi obtinute pe www.pro-memoria.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.