Blatul perfect exista – afla aici cum trebuie sa il faci

Ti s-a intamplat vreodata sa dai gres cu un blat de tort sau de pizza, desi ai urmat reteta ca la carte? La baza acestui ”esec” pot sta mai multe motive: fie nu ai folosit tipul de faina corect, fie nu ai stiut sa setezi temperatura cuptorului corect, fie ai inlocuit ingredientele, crezand ca va functiona, fie nu ai respectat cantitatile ca atare.

Nu trebuie sa iti faci prea multe probleme, chiar si marii cofetari sau bucatari mai gresesc uneori. In articolul de astazi ne-am propus sa iti prezentam secretele din spatele unui blat perfect, indiferent daca vorbim de un blat de tort, un blat pentru o prajitura, un blat de pizza sau un aluat pentru o paine de casa delicioasa. Si da, blatul perfect poate exista chiar si in bucataria ta.

Cum obtii blatul pufos de tort?

Blatul de tort clasic este de cele mai multe ori un blat de pandispan. Ca sa obtii acea consistenta pufoasa a blatului, trebuie sa fii atent nu doar la faina pe care o folosesti si la cantitatea corecta de faina, ci si la modul in care adaugi treptat ingredientele.

Spre exemplu, unul dintre secretele cofetarilor este sa bata albusurile de ou pana cand obtin o spuma ferma. Astfel de blaturi nu au nevoie de o tava unsa cu grasime pentru ca in momentul in care ungi tava cu unt cu gandul ca in acest fel blatul nu se va lipi de peretii acesteia, grasimea va impiedica spuma de albus sa ramana la fel de pufoasa.

Coacerea blatului se face intotdeauna la o temperatura ridicata la inceput, timp de 5-10 minute, iar apoi temperatura este scazuta treptat pana cand mijlocul blatului este copt.

Blatul de pizza perfect – crocant la exterior, pufos in interior

Blatul perfect de pizza trebuie sa fie crocant la exterior si pufos la interior. Ca sa obtii un astfel de blat pizza trebuie sa fii foarte atent la cantitatea de faina folosita si sa utilizezi un cantar de bucatarie atunci cand pregatesti aluatul. Evita sa folosesti o cana pentru a masura faina pentru ca aceasta are intre 250 si 300 de grame, iar tu ai nevoie de precizie. Un cantar de bucatarie iti va spune exact cantitatea de faina adaugata.

Apa este la fel de importanta In compozitia blatului de pizza – italienii folosesc o proportie de 60% apa (la 1 kg de faina se folosesc 600 de ml de apa). Un alt secret este legat de coacerea blatului. Presara un strat fin de gris pe fundul tavii inainte de a pune blatul de pizza si coace blatul la o temperatura mare (200-220 grade Celsius).

Painea de casa perfecta – care este secretul?

Painea de casa nu are foarte multe secrete – trebuie doar sa folosesti faina potrivita (tip 650), sa te asiguri ca drojdia este proaspata si cuptorul a fost preincalzit inainte de coacere. Calitatea ingredientelor este cea mai importanta atunci cand vine vorba de succesul painii de casa, insa si modul de framantare conteaza in tot acest proces.
Aplica aceste trucuri data viitoare cand vrei sa coci un blat si vei vedea ca nu vei mai da gres, ba chiar vei obtine un produs delicios!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.