Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat, luni, ca a finalizat procesul de validare a candidaturilor pentru alegerile prezidentiale din luna mai 2025. Dupa analiza dosarelor depuse si solutionarea contestatiilor, lista finala a candidatilor inscrisi in cursa pentru functia suprema in stat cuprinde 12 nume.
Decizia BEC vine in urma unui proces riguros de verificare a dosarelor si semnaturilor de sustinere, dar si a contestatiilor depuse de candidatii respinsi. In urma acestor demersuri, patru noi candidaturi au fost validate, in timp ce mai multe dosare au fost respinse.
Ultimele candidaturi validate de BEC
In urma sedintei de luni, Biroul Electoral Central a confirmat acceptarea candidaturilor pentru:
- Anamaria Gavrila – reprezentanta Partidului Oamenilor Traditionalisti (POT)
- Silviu Predoiu – candidat al Partidului Liga Actiunii Nationale
- Daniel Funeriu – candidat independent
- Sebastian Constantin Popescu – sustinut de Partidul Noua Romanie
Aceste nume se alatura celor opt candidati validati anterior, conturand astfel tabloul competitiei electorale pentru alegerile prezidentiale din mai 2025.
Candidaturi respinse si contestatii respinse de CCR
Nu toti cei care si-au exprimat intentia de a candida au primit unda verde din partea BEC. Printre cei ale caror dosare au fost respinse se numara:
- Remus Pricopie (independent)
- Oana Cretu (Partidul Social Democrat Unit)
- Gelu Dragan (independent)
- Constantin Titian Filip (independent)
- Gicu-Romeo Tita (independent)
De asemenea, Biroul Electoral Central a respins pentru a treia oara candidatura lui Petru Mindru si pentru a patra oara pe cea a Mariei Marcu, din cauza unor nereguli constatate in documentatia depusa.
In ceea ce priveste contestatiile depuse la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), doua cazuri importante au atras atentia publicului:
- Diana Sosoaca, liderul partidului S.O.S Romania, a contestat decizia de invalidare a candidaturii sale. CCR a respins insa contestatia, ceea ce inseamna ca aceasta nu va putea participa la alegerile prezidentiale.
- George Simion, liderul Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), a fost contestat de anumite grupuri civice, dar CCR a decis ca nu exista motive pentru invalidarea candidaturii sale. Astfel, Simion va figura pe buletinele de vot in luna mai.
Lista finala a candidatilor la alegerile prezidentiale din mai 2025
Dupa incheierea perioadei de validare si solutionare a contestatiilor, cei 12 candidati care vor intra oficial in cursa pentru functia de presedinte al Romaniei sunt:
- Nicusor Dan (candidat independent)
- Crin Antonescu (Alianta Romania Inainte)
- Victor Ponta (candidat independent)
- Elena Lasconi (Uniunea Salvati Romania – USR)
- George Simion (Alianta pentru Unirea Romanilor – AUR)
- Lavinia Sandru (Partidul Umanist Social Liberal – PUSL)
- Cristian Terhes (Partidul National Conservator Roman)
- John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
- Anamaria Gavrila (Partidul Oamenilor Traditionalisti – POT)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Actiunii Nationale)
- Daniel Funeriu (candidat independent)
- Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Romanie)
Aceasta lista reflecta diversitatea ideologica a competitiei, incluzand candidati independenti, reprezentanti ai partidelor de dreapta si stanga, dar si lideri ai unor formatiuni emergente.
Etapele urmatoare ale procesului electoral
Conform calendarului oficial al alegerilor prezidentiale, urmeaza ca eventualele contestatii sa fie depuse pana pe 18 martie, termen limita stabilit de Curtea Constitutionala. Deciziile finale privind validarea candidaturilor trebuie solutionate pana pe 19 martie, iar pe 20 martie, lista candidatilor va deveni definitiva.
Dupa aceasta etapa, campania electorala va intra in linie dreapta, iar candidatii vor avea la dispozitie o perioada de timp pentru a-si convinge electoratul prin dezbateri, intalniri cu alegatorii si promovarea programelor lor politice.
O competitie electorala cu multe mize
Alegerile prezidentiale din 2025 se anunta a fi printre cele mai competitive din ultimii ani, cu o diversitate mare de candidati si ideologii. Prezenta pe lista a unor figuri cunoscute din politica, dar si a unor candidati noi, sugereaza o competitie stransa. De asemenea, contextul social si economic al tarii va juca un rol important in modul in care alegatorii isi vor exprima votul.
Pana atunci, urmeaza sa vedem cum isi vor structura candidatii campaniile si care vor fi principalele teme de dezbatere in aceasta cursa electorala decisiva pentru viitorul Romaniei.