Tartanul turnat este un material versatil, alcatuit din granule de cauciuc SBR sau EPDM, amestecate in proces cu un liant special. Rezultatul obtinut este turnat pe suprafata unei piste de alergare, sau a unui teren de sport, utilizandu-se echipamente speciale.
Datorita proprietatilor sale, tartanul turnat este un material preferat de atleti. Spre deosebire de alte materiale utilizate pentru amenajarea bazelor de antrenament, acesta reduce impactul asupra organismului, rezultat in urma socurilor de natura mecanica.
Ce proprietati fizice are tartanul turnat?
Tartanul turnat este un material cu o rezistenta crescuta la factori meteo variati: grindina, ninsoare, raze UVA si UVB, ploaie, rafale puternice, valori termice extreme. De aceea, reprezinta o solutie potrivita pentru proiectele de amenajare in zone cu vreme variata, sau aflate la diferite altitudini. In plus, datorita texturii specifice, suprafetele cu tartan turnat garanteaza o foarte buna aderenta, chiar si atunci cand afara sunt caderi de precipitatii.
Spre deosebire de alte materiale utilizate pentru amenajarea pistelor de atletism, tartanul turnat poate avea un cost de montare mai ridicat. Insa este important de retinut faptul ca alegerea sa determina costuri de intretinere ulterioare mult mai mici, deoarece este rezistent la uzura si se curata foarte usor. Asadar, pe termen lung, poate reprezenta o investitie inspirata.
Beneficiile tartanului pentru atleti
Tartanul este un material flexibil si asigura o aderenta optima, caracteristici de produs ce le permit sportivilor sa alerge mai rapid si mai eficient. Mai mult decat atat, pistele de alergare si terenurile de sport acoperite cu tartan au un rol semnificativ in reducerea oboselii fizice. Acest lucru le permite atletilor sa se antreneze mai intens si pentru mai mult timp.
Tartanul este conceput pentru a reduce impactul asupra articulatiilor si muschilor, fiind diminuat astfel semnificativ riscul de accidentare. Suprafata moale si elastica a tartanului poate preveni leziunile cauzate de impactul repetat, cum ar fi tendinitele, rupturile de muschi sau fracturile.
In plus, ofera niveluri ridicat de confort si siguranta pentru atleti. Suprafata acoperita cu tartan turnat este neteda, fara denivelari ce ar putea provoca alunecari sau caderi. Suprafata tartanului ofera, de asemenea, o aderenta buna, chiar si in conditii de umezeala ridicata.
Pe termen lung, utilizarea tartanului poate avea beneficii semnificative pentru sanatatea atletilor. Reducerea de nivelului de stres asupra articulatiilor si muschilor poate ajuta la prevenirea problemelor cronice, cum ar fi artrita. Suprafetele de tartan pot ajuta la imbunatatirea posturii, fiind astfel redus riscul de a dezvolta dureri de spate si alte probleme ortopedice.
Tartanul turnat poate avea un impact pozitiv asupra performantei atletice. Acesta permite un ritm mai rapid de alergare si o recuperare mai rapida dupa efort, fara a expune sportivul la riscuri inutile. Prin reducerea impactului asupra articulatiilor si muschilor, atletii pot sa-si imbunatateasca performanta si sa-si prelungeasca astfel cariera sportiva.
Cu toate acestea, este esential ca atletii sa utilizeze echipament de protectie adecvat, sa nu isi suprasolicite organismul si sa urmeze instructiunile de siguranta pentru a maximiza beneficiile oferite de practicarea unui anumit tip de sport pe tartan.
Tartanul turnat vs. alte suprafete de atletism
Tartanul turnat ofera multe avantaje in comparatie cu alte suprafete de atletism, cum ar fi cimentul sau gazonul. Este un material mult mai elastic decat celelalte doua, iar daca este intretinut corespunzator, poate garanta o suprafata neteda si fara asperitati. Spre deosebire de tartan, gazonul poate dezvolta in timp zone cu denivelari sau gropi, riscante pentru sportivi.
In plus, daca nu se toarna un ciment de buna calitate pe suprafata de alergare, se vor dezvolta gropi odata cu trecerea timpului. Mai mult decat atat, sub actiunea factorilor meteo variati, sau in urma unei utilizari de intensitate ridicata, cimentul se poate fragmenta. Prezenta unei pelicule fine de pietris pe suprafata de alergare poate cauza alunecari si accidentari grave.
Spre deosebire de ciment, tartanul turnat este mult mai confortabil. In timpul sesiunilor de alergare, elementele sistemului musculo-scheletic din zona median-inferioara a corpului (bazinul, zona inferioara a coloanei vertebrale sau oasele si articulatiile picioarelor) sunt mult mai bine protejate.
Gazonul ar putea oferi un nivel de protectie bun, daca este intretinut corespunzator.
Din perspectiva costurilor, tartanul poate fi o investitie initiala mai costisitoare, comparativ cu cimentul sau gazonul. Cu toate acestea, durabilitatea sa si costurile reduse de intretinere pe termen lung pot compensa diferenta. In plus, tartanul nu necesita tundere, udare sau inlocuire regulata, ca in cazul gazonului.
Suprafata flexibila a tartanului turnat contribuie la reducerea impactului asupra articulatiilor si muschilor, prevenind astfel aparitia leziunilor si reducand durerea post-antrenament. De aceea, este un material preferat pentru amenajarea bazelor sportive, simplu de montat si cu o durata de viata foarte ridicata, daca sunt respectate instructiunile de intretinere oferite de producator.
REFERINTE:
Advanced Orthopaedic Centers. “How Different Surfaces Affect Your Running”, 18 Dec. 2018, advancedorthocenters.com/how-different-surfaces-affect-your-running/