Practicarea unui sport de contact iti permite sa reactionezi rapid pentru a neutraliza un posibil atac nejustificat si neprovocat, asupra ta si a celor dragi. Insa punerea in practica a tehnicilor specifice de lupta corp la corp asigura o multime de alte beneficii, nu doar cele care pot garanta un anumit nivel de siguranta.
La fel ca multe alte sporturi dinamice, boxul, MMA-ul, kickboxul sau muay thai-ul stimuleaza forta organismului, imbunatatesc flexibilitatea si contribuie la obtinerea in timp a unui nivel mult mai ridicat de rezistenta la efort. Toate aceste beneficii secundare sunt deosebit de utile intr-o multime de alte contexte ale vietii.
Beneficiile sporturilor de contact pentru forta corpului
Antrenamentele intense de box, MMA, judo sau karate, stimuleaza forta pe care sportivii o au in brate, picioare, spate, umeri, gat sau zona mediana a trunchiului. Realizarea diferitelor seturi de miscari complexe implica in efort grupe variate de muschi, ajutand astfel la construirea masei musculare.
Rezultatelor diferitelor studii arata ca sportivii practicanti unor sporturi de contact pot avea o crestere semnificativa a fortei musculare, comparativ cu cei care practica sporturi non-contact. Aceasta se datoreaza in principal activitatilor fizice specifice, realizate in cadrul antrenamentelor pe intervale de timp medii si mari.
Iata un exemplu relevant: boxul. Antrenamentele de box solicita in special muschii bratelor, dar implica in efort si muschii picioarelor, ai spatelui si ai abdomenului, pentru a mentine echilibrul si a efectua schimbari rapide ale directiei. Astfel, fiecare sesiune de antrenament devine un antrenament total al corpului, contribuind la dezvoltarea fortei musculare.
Insa daca vrei sa capeti mai multa forta, in cadrul sesiunii specifice de pregatire trebuie integrat si un program special de exercitii pentru indeplinirea acestui obiectiv: serii de repetari cu haltera la banca, flotari, ramat cu gantera, serii de exercitii pentru picioare, serii de exercitii pentru spate si muschii abdominali etc.
Suportul unui antrenor, alimentatia adecvata si odihna sunt esentiale pentru cresterea si definirea masei de muschi generatoare de forta. De asemenea, purtarea unui echipament adecvat la antrenamente reduce semnificativ riscul de accidentare. In cazul in care te accidentezi, forta organismului se reduce drastic de-a lungul perioadei de recuperare. Descopera modelul de manusi de box KNOCKOUT PRO3 si antreneaza-te in conditii de siguranta deplina.
Sporturile de contact contribuie la imbunatatirea flexibilitatii
Flexibilitatea este esentiala pentru a evita leziunile si a maximiza performanta in orice sport de contact. Aplicarea diferitelor tehnici de atac sau aparare (lovituri, prize la sol sau in picioare, aruncari etc.) pot fi executate mai eficient si cu un risc mai mic de accidentare, daca sportivul are o flexibilitate foarte buna.
Pe langa imbunatatirea flexibilitatii generale, sporturile de contact pot ajuta, de asemenea, la dezvoltarea mobilitatii si a agilitatii. Acest lucru este esential pentru a putea reactiona rapid si eficient in situatii de stres fizic, cum ar fi cele intalnite in timpul unui meci, sau in timpul sesiunilor de pregatiri. Evident, un sportiv poate profita de aceste beneficii la nivel fizic si in cazul unui atac neprovocat, in afara salii de sport.
Pentru a maximiza beneficiile sporturilor de contact asupra flexibilitatii, tine cont de urmatoarele sfaturi:
– incalzirea inainte de antrenament este esentiala; efortul fizic depus in aceasta prima etapa are rolul de a pregati musculatura si articulatiile pentru efort, ceea ce poate reduce riscul de accidentare;
– continuitatea este foarte importanta, deoarece corpul nu poate deveni flexibil peste noapte; este nevoie de timp si perseverenta pentru a vedea imbunatatiri;
– etapa de stretching de la finalul antrenamentului este la fel de importanta; miscarile de intindere ajuta la relaxarea musculaturii si previn rigiditatea.
Rolul sporturilor de contact in cresterea rezistentei la efort
Sporturile de contact au un impact semnificativ asupra cresterii rezistentei la efort din mai multe motive. In primul rand, miscarile dinamice, realizate in picioare, in aer sau pe sol, stimuleaza capacitatea de lucru a plamanilor si sistemul cardiovascular. In plus, activitatea sistemului digestiv este optimizata ca urmare a unui efort intens, depus cu o anumita constanta, astfel incat te vei simti mult mai bine facand sport pe intervale mari de timp.
Apoi, forta pe care organismul o dobandeste in timp are impact asupra rezistentei la efort. Pregatirea cardio si dezvoltarea muschilor determinanti pentru miscarile specifice sportului practicat sunt esentiale, in acest sens. Mai trebuie adaugat si faptul ca sporturile de contact cresc productia de adrenalina a organismului, proces care poate ajuta la imbunatatirea rezistentei in fata efortului.
Pentru a maximiza toate aceste beneficii asociate sporturilor de contact, este esential sa respecti o rutina de antrenament bine structurata. Aceasta ar trebui sa includa o combinatie de antrenamente pentru forta, sesiuni de miscare HIIT pentru rezistenta si etape de incalzire / stretching, pentru a dobandi o flexibilitate optima. Toate acestea iti permit sa devii mai bun, pe masura ce continui sa progresezi.