Baterii auto – Cat de mare trebuie sa fie noua baterie?

Cel mai bun mod de a determina dimensiunea noii baterii auto, este masurarea dimensiunilor exterioare ale bateriei vechi. Dimensiunile exterioare ale majoritatii bateriilor auto sunt standardizate conform unui standard european (EN), iar unele, de asemenea, conform unui standard industrial japonez (Japan Industrial Standard, JIS).

Poti afla imediat daca ai nevoie de baterii auto conform EN sau JIS dupa poli si dupa tipul de fixare a bateriei auto. Din motive de siguranta, polii bateriei unei masini conform EN sunt intotdeauna protejati de o structura de plastic pe baterie.

Pe de o parte, acest lucru impiedica instalarea bateriei auto rotita la 180 de grade si, pe de alta parte, face mai dificila crearea unui scurtcircuit. Bateriile auto conform EN sunt intotdeauna atasate la sina lor inferioara. Cu o baterie auto conform JIS, polii bateriei sunt complet liberi si neprotejati pe baterie. Bateriile auto conform JIS sunt intotdeauna atasate cu un suport peste baterie.

Baterii auto – Dimensiuni

Bateriile auto europene au intotdeauna 175 mm latime si 175 mm sau 190 mm inaltime. Cu bateriile auto europene de 175 mm inaltime, polul pozitiv este intotdeauna in dreapta cand te uiti la bateria masinii din fata.

La toate celelalte baterii auto trebuie sa acorzi atentie daca polul pozitiv este pe dreapta sau pe stanga, dar in cele mai multe cazuri este pe dreapta. Iata care sunt lungimile comune ale bateriilor auto conform EN: 175 mm, 207 mm, 242 mm, 278 mm, 315 mm, 353 mm, 394 mm.

Bateriile auto AGM au o inaltime de obicei de 190 mm. Bateriile auto japoneze, pe de alta parte, au intotdeauna 200 – 229 mm inaltime si 127 – 129 mm sau 173 – 175 mm latime. Datorita tipului relativ simplu de atasare, latimea si inaltimea pot varia usor. Lungimea bateriei auto este limitata doar de lungimea placii suport si lungimea cablului, astfel incat lungimea poate varia mai mult decat latimea si inaltimea.

De cati Ah am nevoie si care este curentul rece de pornire?

Unii conducatori auto cred ca in vehicul ar trebui instalata cea mai mare baterie auto posibila, adica bateria cu cea mai mare capacitate posibila. Insa, acest aspect trebuie privit foarte critic. Poti presupune intotdeauna ca bateria masinii care a fost instalata din fabrica este potrivita cu vehiculul.

Dimensiunea capacitatii se bazeaza in primul rand pe dimensiunea motorului, deoarece bateria auto este folosita in principal ca baterie de pornire, iar capacitatea este indirect legata de curentul de pornire rece.

In al doilea rand, capacitatea bateriei auto se masoara pe baza consumatorilor electrici si astfel si pe baza generatorului (alternator).
Daca alegi baterii auto prea mari, acest lucru poate duce la incarcarea completa a bateriei in functionare normala si, astfel, la imbatranirea mai devreme.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/30D7430ywf4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.