Aspecte importante despre standardul ISO 14001:2015

Printre multele sisteme care pot da valoarea unui business, prin care acesta poate castiga influenta, notorietate si in principal, un numar cat mai mare de consumatori care sa aleaga produsele si serviciile sale se numara si certificarile ISO.

In principiu, acestea constituie standarde, norme, cu caracter universat, adica care au aceleasi cerinte si se aplica la fel pentru orice firma, ce reglementeaza diverse aspecte din cadrul unui business. Luandu-le pe toate si toate cerintele lor, putem spune ca o firma ce le detine in totalitate, indeplineste mai toate standardele de calitate, siguranta si eficienta ce pot fi cerute si oferite.

Nu este deloc greu pentru o firma, fie ca vorbim despre una noua, abia creata, sau de una deja existenta pe piata de multi ani. Desi entitaea principala este Organizatia Internationala de Standardizare, ar fi oarecum imposibil ca numai din cadrul acesteia sa fie eliberate certificari pentru toate firmele ce doresc sa le obtina, dar fiind faptul ca standardele sale sunt aplicabile in zeci de tari iar in fiecare dintre acestea exista zeci de mii de firme.

Exista astfel agentii, ce pot fi numite colaboratori acreditati ai Organizatiei, care se ocupa cu eliberare de astfel de certificari si realizarea proceselor necsare prin care sa se asigure ca o firma indeplineste conditiile cerute de un anumit standard. Printre numerosii astfel de furnizori, putem spune, se afla si ISO9001, al caror site, https://iso9001.ro/, le poate oferi tuturor celor ce detin o firma si doresc obtinerea uneia sau a mai multor certificari, agentia oferind aproape toate tipurile de certificari existente in momentul de fata in vigoare.

In vederea obtinerii certificarilor in cele mai bune conditii, trebui aleasa o agentie de calitate. Si desi cei de la ISO9001 sunt printre cei mai buni, exista si cei ale caror servicii lasa de dorit, prin faptul ca elibereaza certificarile intr-un timpul mult prea indelungat, chiar daca par a avea preturi mai mici si oferta mai avantajoase. In multe cazuri insa, promptitudinea este cea care conteaza, unele firme fiind dispuse sa plateasca si sume mai mari pentru a obtine mai rapid lucrurile de care au nevoie.

Luand ca un exemplu licitatiile, fie ele publice, realizate de stat sau de un contractor privat, multe anunturi sunt date cu termen scurt si astfel, exista si firme care nu detin certificarile cerute, cel mai comun fiind ISO 9001, dar care doresc sa ia parte la licitatii. Apeleaza astfel la furnizori de certificari care sa le ofera standardele necesare in timp util, cei de la ISO9001 avand termene de livare si mai scurte de 4 zile in situatii speciale.

Pe langa ISO 9001 exista un alt standard care are o importanta semnificativa in multe domenii de activitate, in special unde este vorba despre procese de productie si anume standardul ISO 14001:2015. ISO 14001 reprezinta standardul international ce specifica cerintele pentru un sistem de management de mediu (SMM) eficient. Un certificat ISO 14001 atesta faptul ca o organizatie ia masuri in minimizarea impactului asupra mediului rezultat din productie sau serviciile oferite.

Acest aspect a devenit foarte important in ultimle decenii, datorita faptului ca din ce in ce mai multe companii s-au dezvoltat, la fel si procesele de produtie, au crescut in numar si in marime si se folosesc si acum tehnologii care in mod normal ar polua foarte mult mediul inconjurator dar care, prin intermediul si implementarea de alte tehnolgii, sunt atenuate, in unele cazuri pana la minim.

Standard de referinta, ISO 14001:2015 cere unei organizatii sa declare ce face in privinta reducerii impactului asupra mediului inconjurator; sa puna in practica ce a declarat in politica de mediu; sa inregistreze ce s-a intamplat si apoi sa invete din experiente.

Avantajele certificarii sistemului de management de mediu:

– Mentinerea si castigarea cotei de piata prin valorificarea unei imagini organizationale „verzi”

– Demonstrarea si atingerea unor performante de mediu partilor interesate, printr-un management economic si tehnic al problemelor de mediu.

– Atragerea unor investitii etice

– Reducerea unor riscuri de asigurare

– Reducerea unor costuri prin eficienta de utilizare a resurselor si a reducerii riscului procedurii de accidente de mediu

Acest standard este aplicabil oricarei organizatii, indiferent de marimea, tipul si natura acesteia si se aplica aspectelor de mediu ale activitatilor, produselor si serviciilor sale pe care organizatia le determina si pe care le poate controla sau influenta acordand atentie perspectivei ciclului de viata.

Pe langa capitolele generale ale standardului (contextul organizatiei, leadership, planificare, suport, operare, evaluarea performantei, imbunatatire) standardul cuprinde si doua anexe referitoare la modul de utilizare a standardului (Anexa A) si la corespondenta dintre ISO 14001:2015 si ISO 14001:2004.

Abordarea bazata pe ciclul de viata al produselor/serviciilor are ca rezultat utilizarea eficienta a resurselor naturale, gestionarea eficienta a deseurilor, atentie sporita acordata schimbarilor climatice sau degradarii ecosistemelor contribuind astfel la pilonul mediu inconjurator al dezvoltarii durabile. Asadar, se realizeaza si numeroase economii dar si un nivel de poluare mult mai mic.

Se pune de asemenea accent si pe reciclare si realizarea de procese din care sa rezulte materiale prime in exces decat foarte putine. ISO 14001 poate facilita controlul si imbunatatirea performantelor la indicatori-cheie, cum sunt scaderea consumului energetic, reducerea deseurilor, cresterea reciclarii si reducerea costurilor materiilor prime si ale consumabilelor. Astfel este redus necesarul de strategii reactive cum sunt actiunile de curatare si litigiile,  care pot duce la daune ale reputatiei si actiuni legale.

ISO 14001:2015 detine un cadru pentru sistemele de management comun cu alte standarde similare ca ISO 9001 si ISO 45001, facand posibila o integrare simpla cu sistemele existente de management al calitatii, mediului, sanatatii si securitatii in munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.