ANRE semnaleaza posibile manipulari ale preturilor pe piata energiei electrice si gaze naturale

Semnal de alarma: ANRE investigheaza piata energiei electrice

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a ridicat suspiciuni privind posibile manipulari ale preturilor in sectorul energiei electrice. Aceasta vine in urma unor observatii asupra vanzarilor succesive de energie electrica, care ar putea indica intentii de crestere artificiala a preturilor.

Premierul Marcel Ciolacu avertizeaza asupra preturilor la gaze

In contextul investigatiilor ANRE, premierul Marcel Ciolacu a subliniat nevoia unei monitorizari atente a preturilor la gaze, evidentiind preocuparea guvernului fata de posibile cresteri nejustificate ale acestora.

Actiunile de control ale ANRE: Un efort intensiv de monitorizare

ANRE a demarat 171 de actiuni de control in domeniul energiei, dintre care 77 sunt verificari, 45 inspectii si 49 supravegheri. Acestea sunt menite sa asigure respectarea regulamentelor si a Ordonantei de Urgenta nr. 27/2022.

Sectorul energiei electrice: Verificari si inspectii in desfasurare

In sectorul energiei electrice, focusul este pus pe 18 actiuni de control la operatorii economici. Acestea includ verificarea preturilor plafonate pentru consumatorii non-casnici si respectarea preturilor plafonate in ofertele adresate pietelor concurentiale.

Focalizare pe sectorul gazelor naturale: Verificari ale preturilor finale

In sectorul gazelor naturale, ANRE se concentreaza pe 3 actiuni de control pentru a verifica respectarea preturilor finale facturate, conform OUG 27/2022. Acest lucru include analiza a aproximativ 3.100.000 de facturi pentru clientii casnici si 166.000 pentru cei non-casnici.

Implicatii pentru consumatori: Efectele manipularii preturilor

Rezultatele acestor controale vor avea implicatii directe pentru consumatori, evidentiind potentialele manipulari ale preturilor si impactul acestora asupra facturilor de energie si gaze.

Actiuni viitoare: Planurile ANRE pentru protectia pietei de energie

In final, ANRE isi propune sa continue monitorizarea pietei pentru a preveni orice abateri care ar putea afecta consumatorii, cu scopul de a asigura un mediu de piata corect si transparent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.