Alerta ANM: Coduri galben si portocaliu de vreme extrema – Harta completa a zonelor vizate

Meteorologii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) au emis noi avertizari ce vizeaza fenomene meteo extreme in diferite zone ale tarii pentru urmatoarele 24 de ore, insotite de o harta detaliata care ilustreaza regiunile afectate.

Principala avertizare, de cod galben, indica intensificari ale vantului si precipitatii considerabile, fiind valabila de la 25 noiembrie, de la ora 10:00, pana la 26 noiembrie, ora 18:00. Zona Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, sudul si estul Transilvaniei se asteapta sa experimenteze ninsoare in zonele montane si ploi in rest, cu o schimbare treptata catre ninsoare pe parcursul noptii de sambata spre duminica. Volumul precipitatiilor ar putea atinge 25-35 l/mp, iar vantul va sufla cu rafale intre 60-75 km/h, crescand riscul de viscol si scaderea vizibilitatii.

O secunda avertizare, de cod portocaliu, se concentreaza pe precipitatiile abundente, valabila in aceeasi fereastra de timp, unde se preconizeaza acumulari de apa intre 50-60 l/mp, ajungand izolat pana la 70 l/mp, in judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Tulcea si Constanta.

O alta avertizare de cod portocaliu se refera la viscol, cu validitate intre 26 noiembrie, ora 02:00, si 26 noiembrie, ora 16:00, afectand judetele Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Tulcea, Constanta, Vrancea, Galati, Vaslui si Bacau.

Aici, rafalele de vant ar putea atinge 85-90 km/h, scazand vizibilitatea sub 50 m. Conditii similare de viscol vor fi prezente si in Carpatii Meridionali si de Curbura, cu rafale de vant de pana la 110 km/h.

Pentru Bucuresti, ANM prezice o racire accentuata a vremii in perioada 25-26 noiembrie, cu precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare si acumulari de apa de 30-40 l/mp. Se asteapta formarea unui strat de zapada neuniform de 5-10 cm si intensificari ale vantului cu rafale de 40-50 km/h. Maximele termice vor ajunge la 6-7 grade, iar minimele vor fi de aproximativ 1 grad.

Prognoza pe termen mediu pentru 27 noiembrie – 25 decembrie sugereaza temperaturi mai scazute decat media in toata tara, mai pronuntat in nord, si un regim pluviometric excedentar, in special in vest, sud-est si zonele montane.

In saptamanile urmatoare, valorile termice vor fi apropiate de normele perioadei, cu precipitatii usor peste medie in vest si nord-vest, si tendinte usor deficitare de precipitatii in restul teritoriului. ANM va continua sa ofere informatii actualizate in functie de evolutia fenomenelor meteorologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.