Meteorologii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) au emis noi avertizari ce vizeaza fenomene meteo extreme in diferite zone ale tarii pentru urmatoarele 24 de ore, insotite de o harta detaliata care ilustreaza regiunile afectate.
Principala avertizare, de cod galben, indica intensificari ale vantului si precipitatii considerabile, fiind valabila de la 25 noiembrie, de la ora 10:00, pana la 26 noiembrie, ora 18:00. Zona Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, sudul si estul Transilvaniei se asteapta sa experimenteze ninsoare in zonele montane si ploi in rest, cu o schimbare treptata catre ninsoare pe parcursul noptii de sambata spre duminica. Volumul precipitatiilor ar putea atinge 25-35 l/mp, iar vantul va sufla cu rafale intre 60-75 km/h, crescand riscul de viscol si scaderea vizibilitatii.
O secunda avertizare, de cod portocaliu, se concentreaza pe precipitatiile abundente, valabila in aceeasi fereastra de timp, unde se preconizeaza acumulari de apa intre 50-60 l/mp, ajungand izolat pana la 70 l/mp, in judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Tulcea si Constanta.
O alta avertizare de cod portocaliu se refera la viscol, cu validitate intre 26 noiembrie, ora 02:00, si 26 noiembrie, ora 16:00, afectand judetele Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Tulcea, Constanta, Vrancea, Galati, Vaslui si Bacau.
Aici, rafalele de vant ar putea atinge 85-90 km/h, scazand vizibilitatea sub 50 m. Conditii similare de viscol vor fi prezente si in Carpatii Meridionali si de Curbura, cu rafale de vant de pana la 110 km/h.
Pentru Bucuresti, ANM prezice o racire accentuata a vremii in perioada 25-26 noiembrie, cu precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare si acumulari de apa de 30-40 l/mp. Se asteapta formarea unui strat de zapada neuniform de 5-10 cm si intensificari ale vantului cu rafale de 40-50 km/h. Maximele termice vor ajunge la 6-7 grade, iar minimele vor fi de aproximativ 1 grad.
Prognoza pe termen mediu pentru 27 noiembrie – 25 decembrie sugereaza temperaturi mai scazute decat media in toata tara, mai pronuntat in nord, si un regim pluviometric excedentar, in special in vest, sud-est si zonele montane.
In saptamanile urmatoare, valorile termice vor fi apropiate de normele perioadei, cu precipitatii usor peste medie in vest si nord-vest, si tendinte usor deficitare de precipitatii in restul teritoriului. ANM va continua sa ofere informatii actualizate in functie de evolutia fenomenelor meteorologice.