Alegerea pompei de apa: 5 criterii importante

Racordarea cu apa a caselor poate fi un proces destul de anevoios, mai ales in cazul caselor nou construite, in regie proprie. Apa este o resursa de care avem nevoie in permanenta si pare ca niciun efort nu este prea mic in incercarea de a o avea. Pentru a face lucrurile mai simple, pompele de apa sunt folosite acolo unde reteaua de apa fie alimenteaza insuficient, fie lipseste, dar pentru alegerea pompei este nevoie sa avem in vedere cateva criterii, pe care le expunem in cele ce urmeaza.

Pompele pentru racordarea la apa sunt pompe pentru ape curate- pompe submersibile

Terminologia de pompe poate induce in eroare uneori. Pompele pentru alimentarea cu apa sunt pompe de apa submersibile, pentru ape curate, care au proprietatea de a aduce apa la suprafata prin intermediul presiunii. Ele nu trebuie confundate cu pompele pentru ape murdare, care sunt folosite pentru eliminarea apei din diferite spatii.
Pompele de apa reprezinta cilindri metalici, in care se afla un motor, foarte bine inchis, ermetic, la care apa nu ajunge. Pompele submersibile, asa cum poti intui cu siguranta, nu pot functiona fara a fi imersate in lichid. Ele sunt introduse in puturi si fantani, iar de acolo pompeaza apa spre circuitele de alimentare ale locuintei.

Pompele de apa se aleg in functie de numarul de utilizatori

Trebuie sa stii inca de la inceput care va fi numarul de consumatori si ce suprafata va avea locuinta ta. Pompa submersibila va trebui sa raspunda cerintelor de alimentare, iar pentru aceasta va fi nevoie de un anumit tip de pompa, stabilit in functie de aceste cerinte. Capacitatea de alimentare a pompei este o caracteristica pe care o poti gasi cu usurinta in cadrul fiselor tehnice oferite de catre producatori, iar asa iti poti face o idee daca produsul ales este potrivit pentru casa ta.

Pompa submersibila se alege in functie de tipul apei

In mod ideal, cele mai bune pompe submersibile sunt cele cu surub sau melc (snec), aceste fiind de altfel cele mai bune chiar si in ipoteza in care apa contine particule mai mari de nisip. Apa nu este intotdeauna perfect curata, pentru ca in pamant, in foraj, mai pot exista si particule de nisip. Este nevoie sa folosesti pompe cat mai rezistente sau sa filtrezi apa astfel incat aceasta sa poata fi preluata de catre pompa submersibila.

Pompele submersibile se aleg in functie de adancimea maxima de aspiratie

Adancimea de aspiratie reprezinta de fapt adancimea maxima la care poate fi introdusa o pompa submersibila. In general nu sunt inregistrate adancimi foarte mari de utilizare a pompelor insa, pentru cazurile in care se depaseste valoarea de 50 de metri, este indicat sa folosesti o pompa submersibila cu ejector, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Pompele se pot alege in functie de materialul din care sunt realizate

Unele pompe submersibile pot fi realizate in totalitate din otel, deoarece otelul este un material care rezista destul de bine la coroziune. Avand in vedere faptul ca pompele sunt imersate in totalitate in apa, este normal sa folosim materiale cat mai rezistente, care sa protejeze de fapt motorul.

De asemenea, unele pompe pot fi realizate din fonta, iar fonta este un material deosebit de calitativ, mai ales pentru aceste tipuri de produse. Desi mai grea decat otelul, fonta reuseste sa protejeze foarte bine motorul, oferindu-i etanseitatea de care are nevoie.

Pompele de apa sunt dispozitive cu o larga utilitate, insa este nevoie de o alegere constienta, pentru ca produsul sa te poata ajuta prin facilitatile oferite. Analizeaza, compara si alege ceea ce ti se potriveste, pentru ca apa sa fie o resursa de care sa te poti bucura fara prea mult efort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.