Gradinita reprezinta una dintre cele mai importante etape din viata unui copil. Practic, micutul iese dintr-un univers individualist si adera la un mediu nou. Desi primele zile la gradinita pot reprezenta o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru copii, trebuie vazuta ca fiind o oportunitate de dezvoltare si un prim impact cu viata sociala.
Problemele apar atunci cand ne confruntam cu o multime de intrebari din partea copilului si odata cu acestea si refuzul micutului de a merge la gradinita. “ De nu pot ramane acasa? Nu-mi place la gradinita! Ceilalti copii nu se joaca cu mine” Ei bine, acum incepe adevarata aventura pentru parinti in incercarea de a solutiona problema. Insa inainte de generarea solutiei ideale, trebuie cunoscuta adevarata cauza a problemei. Despre asta vom discuta in articolul de azi si anume: Care sunt motivele pentru care copiii nu vor sa mearga la gradinita?
Relatia deficitara dintre educator si copil
Relatia deficitara dintre educator si copil reprezinta primul motiv la care se gandeste parintele atunci cand cel mic refuza sa mearga la gradinita. Conform studiilor, aceasta ipoteza se confirma in aproximativ 30% din cazuri, atunci cand educatorul este prea autoritar sau exigent. Astfel, se recomanda ca parintele sa fie foarte selectiv si de preferat, sa opteze pentru o gradinita privata.
Transferul la o gradinita noua
Daca la fosta gradinita cel mic a reusit sa isi faca noi prieteni, cu siguranta transferul il va determina sa refuze mersul la gradinita. De asemenea, este foarte probabil ca noii colegi sa aiba un grup de prieteni deja format, iar copilul sa fie respins si astfel sa se simta abandonat. Acesta ar putea fi unul dintre eventualele raspunsuri la intrebarea: De ce nu vrea copilul sa mearga la gradinita?
Atmosfera straina
Persoane straine, lucruri noi, camere necunoscute. Majoritatea copiilor mai putin sociabili vor vrea sa se intoarca in confortul propriei case, langa parintii sau bunciii care le ascultau toate dorintele, in propria camera si alaturi de jucariile dragi. De aici si refuzul categoric de a merge la gradinita.
Adesea, atunci cand cel mic nu vrea sa mearga la gradinita se va manifesta fie verbal (cu calm sau zgomos), fie prin isterie (tipete, plans zgomotos).
Pentru a ajuta copilul sa se integreze cu succes in noul colectiv, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa intelegi motivul pentru care refuza categoric sa mearga la gradinita. O discutie libera cu micutul este cel mai bun pas pentru inceput. Atentie, intrebarile directe de genul “ De ce nu vrei sa mergi la gradinita?” nu au intotdeauna efectul asteptat. Asadar, trebuie sa apelezi la metode mai subtile pentru a-ti atinge obiectivul.
Ulterior, daca situatia nu pare a avea o perspectiva favorabila si daca observi ca fiecare dimineata se transforma intr-un calvar, fortarea nu este o solutie, insa se recomanda o vizita la psiholog.