7 sfaturi de la designeri pentru amenajarea unei bucatarii deschise

In casele moderne este deja firesc sa descoperi bucatarii in plan deschis, gandite ca parti integrante ale camerelor de zi. Locuintele de acest tip sunt functionale, in primul rand, caci obiectele utile sunt la indemana, iar spatiile sunt bine optimizate. Evident, mobilierul ales pentru o bucatarie open space presupune acordarea unei atentii sporite decorului, astfel incat sa obtinem la final armonia culorilor si a formelor.

Designul spatiului deschis este, prin urmare, destul de diferit comparativ cu acela dintr-o casa in care camerele sunt separate unele de altele. Ideile sunt multiple, piata ofera optiuni variate, trebuie doar sa intelegi ce anume se potriveste casei tale si sa alegi in consecinta. Pentru a-ti veni in ajutor, am selectat 7 sfaturi profesioniste pentru amenajarea unei bucatarii deschise. 

 

  • Open space cu masa clasica

 

In acest caz, se creeaza un mediu unic cu acela din camera de zi, rezultand o zona ampla de living. In ceea ce priveste alegerea stilului potrivit, prevaleaza liniile sobre, nuantele de alb, gri, cele mai degraba luminoase, in diferite variante. Pe un singur perete poti monta coloane multifunctionale, care sa ascunda electrocasnicele mari, iar in centru poti avea o peninsula sau o insula, ori chiar o masa clasica. Daca optezi pentru aceasta din urma, vei avea ocazia de a folosi o masa extensibila, la care sa poti primi laolalta familia si prietenii.

 

  • Bucatarie deschisa in L

 

Printre cele mai intalnite configuratii de mobilier, bucataria pe colt sau in forma de L  „deseneaza” un spatiu perfect ergonomic, dispus pe doi pereti. Acesta faciliteaza, inca din faza de proiectare, amenajarea in triunghi a functiilor de gatit, de spalare si depozitare, obtinand astfel o zona de lucru confortabila. In plus, dispunerea pe colt a activitatilor operative duce la facilitarea miscarilor in interiorul bucatariei. De cele mai multe ori, o asemenea alegere aduce cu sine montarea unei mese clasice, asezate catre camera de zi. 

 

  • Open space cu peninsula

 

Deschis catre living, cu banc si scaune sau cu o masa peninsulara, acest model de bucatarie este perfect pentru cei care doresc sa aiba un open space modern. Reprezinta o alegere care in spatiile mari garanteaza rezultate excelente, iar in cele mai mici permite optimizarea spatiului, precum si impartirea zonelor intr-un mod functional. Elementul peninsula din bucatarie necesita spatiu dar totodata ofera dinamism compozitiei si da o nota contemporana zonei respetive. 

 

  • Bucatarie cu insula

 

Bucataria cu insula este exemplul de compozitie perfecta pentru a mentine expus spatiul catre camera de zi. Separa vizual zona de lucru fata de camera de zi si are ca rezultat optimizarea spatiului. Pentru un efect placut, este necesar un spatiu suficient de trecere, precum si o zona de lucru ampla, pentru a putea folosi modulele montate pe perete – de obicei, dulapuri tip coloana.

De cele mai multe ori, insula beneficiaza de amenjare speciala – cu abajururi montate deasupra si scaune de tip bar. Poti achizitiona si online modele interesante la preturi competitive de pe site-uri specializate, precum scauneonline.ro, de exemplu. 

 

  • Open space in lemn

 

O astfel de bucatarie reinterpreteaza trasaturile distinctive si formele clasice, propunand solutii in care lemnul este combinat cu teme contemporane – atat estetice, cat si tehnologice. Rezultatul consta in configuratii ergonomice, modele personalizate, spatii generoase si elemente glisante usor de utilizat. Poti beneficia astfel de o bucatarie utila si inovativa din punct de vedere vizual si functional, redescoperind naturaletea materiei in combinatie cu elemente moderne.

 

  • Stil industrial in bucatarie?

 

Desigur! Si nu doar in locuinte metropolitane, ci, de asemenea, apreciate inclusiv in locuinte traditionale. Bucatariile in stil industrial se caracterizeaza, in principal, prin coexistenta elementelor lucrate in materiale diversificate, precum metalul (adesea in finisaj negru sau intunecat), lemnul (adevarat sau in imitatie de laminat sau melamina) si sticla. Structurile metalice modulare, bancurile de lucru, sunt toate inspirate, evident, de stilul industrial, alaturi de numeroasele detalii metalice, precum manere, carlige, suporturi, accente pur estetice etc.

 

  • Estetica minimalista

 

Caracteristica cea mai evidenta a stilului minimalist este absenta manerelor, alaturi de dispunerea modulara a mobilierului, care ascunde aparatura de bucatarie. Acestea pot fi concepute ca elemente proeminente pe usi, ori drept caneluri care brazdeaza materialele. Pentru un efect estetic special, ele pot fi lucrate in finisaj similar ferestrelor sau pot fi evidentiate printr-o tenta contrastanta, devenind astfel un element decorativ pe fronturi – orizontal pe sertarele extensibile sau vertical in alte tipuri de module.

Casele in plan deschis sunt primitoare, deshise provocarilor in materie de amenajare, mereu in cautarea elementelor care sa imprime spiritul de modernitate dorit. Poti opta pentru o divizare – fie ea doar vizuala – intre bucatarie si camera de zi sau poti sa alegi un mediu open space. Orice solutie este demna de luat in considerare, atata vreme cat raspunde preferintelor locatarilor si respecta nevoia de functionalitate si de armonie estetica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.