6 reguli importante pentru lucrul in siguranta, pe schele

Siguranta muncii este un domeniu de actualitate, mai ales in contextul construirii intense, dar si al amenajarii cladirilor existente. Un echipament specific in constructii este schela, utilizata, adesea, pentru a sprijini lucrul la inaltime. Folosirea schelelor impune respectarea unor reguli speciale de siguranta, despre care vei afla in cele ce urmeaza.

Realizarea corecta a schelei

Schelele sunt obiecte de mari dimensiuni, cu greutate considerabila, fiindca sunt realizate din teava de otel. Practic, nici măcar nu este nevoie sa cumperi o schela de la magazinele de specialitate, ci o poti face tu cu teava de la MatHaus.ro, scanduri si elementele de sustinere potrivite. Fie ca o cumperi, fie ca o ridici in regie proprie, schela trebuie sa fie foarte bine realizata, din materiale de calitate, durabile si rezistente, capabile sa sustina greutate. Trebuie sa fii foarte atent la dimensiuni, fiindca orice abatere la debitare poate insemna destabilizarea schelei. 

Amplasarea corecta a schelei

Amplasarea corecta a schelei este un alt aspect foarte important. Schela trebuie sa fie pusa pe un teren plan, fara denivelari. Nu este permisa stabilizarea cu diferite obiecte sub ea, pentru ca acestea pot ceda iar de aici pana la accidente nu e decat un pas. Schelele nu se asaza, niciodata, in panta si ar trebui chiar, pe cat posibil, asigurate ca sa nu existe pericolul caderii acestora sub influenta vantului sau a miscarilor seismice. 

Utilizarea scarilor de acces pe schela

Chiar daca schelele, alaturi de contravantuiri, pot fi un cadru bun pentru catarare, este indicata folosirea scarilor pentru schele. Acestea vor asigura accesul corect pe suprafata schelei si vor ajuta si la coborare, astfel incat sa eviti pericolul accidentarii. Muncitorii trebuie, de asemenea, sa fie instruiti sa foloseasca scarile si, de altfel, intreg ansamblul in mod corect, tocmai pentru ca riscul accidentarii la locul de munca sa fie evitat.

Respectarea greutatii maxime admise

Fiecare schela poate sustine un anumit numar de persoane sau o anumita greutate. Aceasta valoare este, de regula, inscriptionata pe schela sau in cartea ei tehnica (in documentatia de produs). Este de preferat sa nu se depaseasca aceasta valoare, pentru ca, altfel, schela va ceda, riscurile pentru oameni si materiale fiind uriase. De regula, se permite accesul pentru maxim doua persoane plus echipamentele potrivite, asigurandu-se, astfel, si spatiul necesar pentru deplasare.

Realizarea podinelor din materiale rezistente

Schelele au o suprafata de podest, denumita podina, care trebuie sa fie realizata din materiale cat mai rezistente. De regula, se foloseste lemnul sau otelul, care au sub ele un cadru din metal, cu doua elemente de sustinere in forma de X.  

Asigurarea lucratorilor cu echipament de protectie si chingi

Atunci cand lucreaza la inaltime, fiecare muncitor trebuie asigurat si dotat cu echipament special de protectie, dar si cu o coarda de siguranta. Acest lucru este important deoarece, in cazul unui accident, lucratorii sa fie protejati si sa nu cada.

Este important sa ai in vedere toate regulile care tin de functionarea in siguranta a schelelor si a echipamentelor de protectie, deoarece nu doar accidentele „pandesc“ la tot pasul, dar si amenzile. Respectarea regulilor va aduce mai multa siguranta, dar si o libertate in plus, fiindca ai acoperit tot ce inseamna raspunderile privind protectia si securitatea muncii cu privire la lucrul la inaltime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.