6 momente cand trebuie sa consulti urgent un medic oftalmolog

In cazul adultilor sanatosi, care nu sunt afectati de diversi factori de risc, se recomanda ca examenul oftalmologic sa fie facut o data la doi sau trei ani. Dupa varsta de 55 de ani, consultatia trebuie sa aiba o recurenta mai mare, de preferat anuala. Daca esti in categoria de risc, sfatul doctorului va fi sa iei in calcul efectuarea unui examen oftalmologic tot anual. 

Totusi, exista si situatii in afara normalului, atunci cand trebuie sa mergi la oftalmolog de urgenta. Iti prezentam in cele ce urmeaza simptomele in cazul carora singura solutie este sa mergi la medic cat mai repede! 

Sangerarea ochilor 

Aparitia hemoragiilor oculare este un semn clar ca trebuie sa-ti programezi consultatia cat mai curand. In termeni medicali, hemoragia in vitros se refera la patrunderea sangelui in centrul globului ocular. Acest fenomen poate fi cauzat de ruptura unor vase sanguine normale, dezvoltarea unor vase sanguine anormale sau sangerarea dintr-o sursa adiacenta. Tratamentul va fi recomandat in functie de cauza, dar si de severitatea afectiunii, iar pentru asta va fi necesara in primul rand o consultatie. 

Scaderea brusca a calitatii vederii 

Fie ca vorbim despre o deteriorare totala sau partiala, in situatiile in care doar un singur ochi este afectat, pierderea in mod spontan a vederii poate trage un semnal de alarma pentru o multime de conditii oculare sau diverse boli. Desigur, putem vorbi inclusiv despre degenerescenta maculara, una dintre cauzele principale ale pierderii vederii la persoanele de peste 65 de ani. 

Durerile oculare

Ia in calcul faptul ca cele mai multe boli de la nivelul ochilor nu produc dureri. Acestea fiind zise, exista anumite leziuni care pot produce durere. Cel mai probabil vorbim despre o cornee zgariata, uscaciune oculara sau glaucom. 

Se recomanda ca orice leziune oculara, indiferent de gradul sau de natura acesteia, sa fie evaluata de catre un specialist, mai ales daca durerea si roseata persista mai mult de 15 minute. 

Ochii rosii 

In general, ochii rosii nu reprezinta o cauza de ingrijorare prea mare, dar lucrurile se complica atunci cand doar unul dintre ochi este inrosit. Daca ambii sunt rosii, putem discuta despre o conjunctivita sau alte infectii oculare minore, de obicei usor de tratat. Pe de alta parte, asa cum ziceam si mai sus, daca un singur glob ocular este afectat, acesta poate fi simptom al unei inflamatii profunde, de tipul uveitei sau scleritei. 

Disconfort ocular care persista

Durerile oculare nu sunt placute in general, dar in majoritatea cazurilor dispar destul de repede. Totusi, daca acestea persista, cu precadere in situatiile in care ai intreprins o activitate in urma careia suspectezi ca particule de material au patruns in ochi sau daca durerea apare fara motiv, e cazul sa mergi de urgenta la medic. Acesta se va asigura ca nu ai obiecte straine in ochi si astfel poti evita o infectie oculara destul de neplacuta. 

Vedere incetosata

Daca te confrunti cu vederea incetosata, se prea poate sa suferi din cauza unor afectiuni precum glaucomul, uveita, degenerescenta maculara sau ruptura de retina. Pe de alta parte, daca-ti pierzi vederea la un singur ochi, se prea poate ca acesta sa fie un semn precoce al accidentului vascular cerebral. 

Informatiile de mai sus au un scop pur orientativ si nu pot tine loc de consultatie oftalmologica, asa ca fa o programare cat mai repede la un specialist! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.