6 moduri simple prin care-ti recapeti energia

Oboseala cronica este o problema frecvent intalnita, care distruge entuziasmul pentru orice activitate. Majoritatea oamenilor incearca sa lupte impotriva oboselii prin consum excesiv de cafea, de bauturi energizante sau de suplimente care promit imposibilul. Acestea nu iti pot reda, insa, odihna si nu iti pot construi stilul de viata sanatos de care ai nevoie ca sa functionezi normal. Iata ce trebuie sa ai in vedere, pentru a-ti recapata energia.

  1. Odihneste-te suficient, insa evita somnul excesiv!

Suprasolicitarea organismului nu face decat sa te epuizeze si sa-ti scada randamentul, asa ca trebuie sa iti gestionezi, mai bine, activitatile. Odihna este absolut necesara pentru ca organismul sa-si reincarce rezervele de energie. Lipsa odihnei nu permite reincarcarea „bateriilor” si creste nivelul de stres, fapt care provoaca o epuizare dubla. 

Dormi minim 7 ore pe noapte, pentru a permite organismului sa se odihneasca suficient. Evita sa stai treaz pana la ore tarzii, fiindca organismul se odihneste, cel mai bine, intre orele 22 si 24.

Nu numai durata somnului conteaza, ci si calitatea acestuia. O baie calda, inainte de culcare, te ajuta sa te relaxezi. Evita utilizarea telefonului sau a tabletei cu 2 ore inainte de culcare. Mai degraba, citeste cateva pagini. Calitatea somnului mai depinde si de saltea, perna, lumina din camera sau sunetele din incapere.

Totusi, evita somnul in exces. Atunci cand ne simtim obositi, avem tendinta sa petrecem mai mult timp in pat sau sa dormim dupa-amiaza. Nu fa asta! Vei favoriza aparitia insomniilor nocturne, ceea ce duce la o calitate a somnului slaba si o odihna insuficienta. Evita odihna pe timpul zilei si dormi cat trebuie pe timpul noptii.

  1. Fa un dus rece dimineata!

Dusurile reci pot fi beneficii pentru sanatate. Nu doar pentru ca sunt revigorante ci si pentru ca stimuleaza circulatia sangvina. Conform studiilor, un dus rece poate ameliora anxietatea, stresul si depresia si poate creste productivitatea. Aceste efecte se datoreaza impulsurilor electrice transmise catre creier.

  1. Hidrateaza-te!

Corpul este format, in proportie de peste 60%, din apa. Diminuarea nivelului de apa din organism, in proportii mici, nu provoaca doar sete, ci si slabiciune si oboseala. Bea 6-8 pahare de apa pe zi si nu o inlocui cu suc sau alte bauturi. 

  1. Ai grija ce mananci!

Mancarea este sursa principala de energie pentru organism, datorita nutrientilor pe care ii contine. Asa ca, nu te infometa! In primul rand, nu sari peste micul dejun, masa care-ti asigura energia in prima jumatate a zilei, cea in care trebuie sa fii activ. Sunt recomandate 3 mese principale si 2 gustari intre ele. 

Inlocuieste glucidele cu index glicemic mare cu unele care au index glicemic moderat sau mic. Glucidele sunt substantele nutritive utilizate de organism in principal in scopul obtinerii energiei. Indexul glicemic al alimentelor reprezinta timpul in care acestea cresc glicemia, nivelul la care creste aceasta si durata in care acest nivel este mentinut. 

Alimentele cu index glicemic mare (dulciuri, zahar, cereale rafinate) cresc glicemia rapid la un nivel ridicat, insa o scad la fel de repede, ceea ce provoaca foame si slabiciune. Alimentele cu index glicemic mic (cereale integrale, leguminoasele, muesli) maresc glicemia lent, la un nivel moderat, si o mentin pe o perioada mai lunga de timp, asigurand un nivel de energie optim. 

Grasimile sunt, de asemenea, o sursa excelenta de energie. Ouale, oleaginoasele (nuci, alune, caju, migdale, avocado) si uleiurile vegetale crude asigura un aport ridicat de grasimi. Totusi, ai grija sa nu faci un exces – o mana de nuci este suficienta drept gustare. 

Insa, energia nu poate fi extrasa pur si simplu din alimente. Este nevoie si de vitamine pentru acest lucru. Consuma fructe si legume proaspete, carne slaba si cereale care sa-ti asigure un aport important de vitamine. 

Unele suplimente cu vitamine pot fi utile in redobandirea energiei, cum ar fi vitamina K2 naturala

  1. Fa miscare!

Activitatea fizica scade stresul si stimuleaza productia de endorfine, substante din corp care dau o stare de bine, ceea ce te energizeaza. De asemenea, sportul ajuta la o buna circulatie a oxigenului in corp si te ajuta sa dormi mai bine. Fa minim 30 de minute de miscare pe zi – yoga, fitness, dans, mers pe jos etc.

  1. Evita fumatul si limiteaza consumul de cafeina!

Fumatul nu numai ca iti afecteaza sanatatea, insa nicotina din tutun este o substanta stimulenta, care poate cauza insomnie si poate afecta calitatea somnului. 

Cafeina creste vigilenta atunci cand este consumata dimineata, in cantitati optime. Insa, daca bei cafea dupa ora 14 sau in cantitati mari, poate cauza insomnii.

Asadar, nivelul de energie si vitalitatea depind de stilul de viata si de modul in care iti gestionezi activitatile zilnice. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.