6 complicatii ale infectiei cu norovirus

Infectia cu norovirus afecteaza stomacul si tractul intestinal, fiind extrem de contagioasa. Simptomele specifice sunt varsaturile si diareea, apar la 12 – 48 de ore de la expunere si se manifesta cateva zile. In majoritatea cazurilor, recuperarea este completa, dar diagnosticul este important sa fie stabilit de medicul specialist.

Exista mai multe tipuri de norovirus, ceea ce inseamna ca daca te-ai confruntat o data cu acest virus este posibil sa ai un alt episod, dupa o perioada, cu o alta tulpina. Infectia cu norovirus poate fi contractata si din alimente sau apa contaminate, nu doar din contactul cu o persoana bolnava. Complicatiile infectiei cu norovirus pot fi fatale unor persoane din grupele de risc.

1. Deshidratare severa

In deshidratarea severa, gura si gatul sunt uscate, apare senzatia de oboseala, apatia, somnolenta, ameteala, productia de urina scade dramatic, iar copiii pot plange fara lacrimi (1).

Majoritatea adultilor nu vor avea de suferit si nu vor prezenta sechele dupa infectia cu norovirus, recuperarea putand fi completa dupa cateva zile. In situatia in care vorbim de copii si adulti sau chiar seniori diagnosticati cu diverse boli cronice, aceasta infectie poate sa fie severa si sa conduca la deces. Copiii si bebelusii au nevoie, de cele mai multe ori, de rehidratare in unitatile spitalicesti, sub supraveghere de specialitate.

Deshidratarea duce la un dezechilibru electrolitic la nivelul organismului, aportul de lichide este redus comparativ cu pierderile. Acest lucru duce la scaderea tensiunii arteriale, ceea ce inseamna o reducere a cantitatii de sange care ajunge la organele vitale. (2) Astfel, poate sa apara insuficienta renala.

2. Sindromul intestinului iritabil

Un episod puternic al infectiei cu norovirus poate declansa simptomele sindromului intestinului iritabil (2). Modificarile de tranzit intestinal conduc, de regula, la alternarea perioadelor de diaree cu cele de constipatie, insotite de balonare, disconfort abdominal, dureri.

Acest dezechilibrul se poate manifesta timp de mai multe saptamani sau luni, un motiv in plus sa mergi la medic pentru un diagnostic corect si tratament adecvat!

3. Intoleranta la lactoza

Poate fi o complicatie care apare de la infectia cu Norovirus. Dupa un episod infectios, mucoasa intestinului poate fi afectata, ceea ce inseamna, uneori, lipsa unei enzime cunoscuta sub numele de lactaza, responsabila pentru digerarea lactozei din lapte.

Intolerenta la lactoza, in aceste cazuri, duce la balonare, dureri abdominale puternice, flatulenta si scaune apoase. Cu ajutor medical, starea se va imbunatati, dupa ce mucoasa intestinala se va vindeca (2).

4. Eficacitate redusă a medicamentelor

Infectia cu Norovirus poate actiona asupra medicamentelor pe care le folosesti pentru a trata unele boli cronice. Cu alte cuvinte, poti observa ca tratamentul administrat, care in alte imprejurari a fost eficient, nu mai produce efecte acum.

Explicatia este simpla – din cauza varsaturilor si a diareei, absorbtia medicamentelor la nivelul organismului este redusa (2), de aceea medicul este singurul in masura sa te ajute.

5. Malnutritie

Deshidratarea si pierderea aportului de substante nutritive ale organismului, pe termen mediu si lung, pot conduce la malnutritie (3), o tulburarea cronica a starii nutritive a organismului. Vorbim in acest caz de un dezechilibru intre aportul de lichide, vitamine, saruri minerale si nutrienti necesari corpului.

6. Reflux

Varsaturile constante, starea de greata si repulsia fata de ingestia de alimente pentru a nu mai trece printr-un episod de voma pot determina aparitia bolii de reflux gastroesofagian (3), caracterizata de intoarcerea in esofag a continutului acid al stomacului.

Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. Daca te confrunti cu simptome ale infectiei cu Norovirus, mergi la medic pentru un diagnostic corect si complet si tratament adecvat nevoilor tale specifice!

Surse de informare:

  1. Norovirus infection – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/norovirus/symptoms-causes/syc-20355296#:~:text=Norovirus%20infection%20can%20cause%20severe%20dehydration%20and%20even%20death.,Dry%20mouth%20and%20throat
  2. Norovirus – https://patient.info/digestive-health/diarrhoea/norovirus
  3. What to know about norovirus – https://www.medicalnewstoday.com/articles/179107

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.